Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Föreningarna som utvecklar Fediversum – SDF

Super Dimension Fortress (SDF) är en förening som visserligen inte utvecklar någon programvara för Fediversum men de driver i gengäld en lång rad Fediversuminstanser. De flesta av dess har dock ett begränsat eller mycket begränsat antal användare. Totalt använder dock över 30 000 personer deras olika tjänster. Då inkluderas också de tjänster som de förvaltar och som var stora på internet på 1990-talet.

Föreningens märkliga namn återspeglar det faktum att det från början (1987) var en förening som drev ett diskussionsforum för manga-entusiaster.

De Fediversuminstanser som SDF driver är bland annat flera Mastodoninstanser:

De driver också några Lemmy-instanser:

Dessutom en del andra Fediversum-sajter med Pixelfed och Peertube:

Flera av SDF:s tjänster har utgångna certifikat för https. Det gör att det blir besvär med att besöka dem. Jag har inte tagit med de tjänsterna i min genomgång.

Dessutom erbjuder de en Matrix-server för chattar.

När det gäller att bevara gamla tjänster och gammal funktionalitet på Internet så driver SDF en gopherserver och flera UNIX-servrar (NetBSD) som erbjuder konton till allmänheten.

Via UNIX-servrarna erbjuder de gopherhosting, mejl, ett textbaserat diskussionsforum, webbhosting, VPN och DNS-tjänster.

Läs mer:

Kommentarer är stängda.