Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Mastodon – istället för X (Twitter)

Mastodon är en mikrobloggplattform för Fediversum och en av många ersättare för X (Twitter). Det går att skriva korta meddelanden, lägga till bilder, videor, ljud, bild/video/ljudbeskrivningar, innehållsvarningar och omröstningar. Det går att kommentera andra personers poster och skicka dina poster till dem samt skicka privata meddelanden. Hashtaggar kan användas och det går att hitta inlägg baserade på hashtaggar.

Med Mastodon går det att posta längre inlägg än på X (Twitter). Vanligtvis handlar det om 500 tecken, även om vissa instanser kan hantera längre poster. Det finns ingen algoritm som avgör vad du får se och inte, utan flödet är kronologiskt och baserat på vem en person följer och vad de personerna postar eller boostar (återpostar).

Den som har många följare får förmodligen lite färre på Mastodon än på X, men de som följer en person på Mastodon kommer förmodligen att i större utsträckning att interagera på ett mer konstruktivt sätt. Mastodons utveckling leds av ett företag i Tyskland, Mastodon gGmbH som är ett icke vinststyrt företag, men programvaran är fri och det är öppen kod.

Läs mer om Fediversum.

Det finns många svenska Mastodoninstanser. Många specialiserade och några stycken generella.

Det finns dessutom ett antal Mastodon-kloner som är varianter av Mastodon. De har ofta vissa funktioner som Mastodon inte har. Ecko har väldigt många extra funktioner. Koyuspace är en klon av Hometown och alltså indirekt en klon av Mastodon. Prismo är en klon av Fedibird.

Länkarna till klonerna går till en flaggskeppsinstans eller en sajt där det finns mer information. Klonerna utvecklas i de flesta fall av gemenskaper (communities). Ecko dock av ett företag som heter Magic Stone och Smalltown av Initiative for Digital Public Infrastructure at UMass Amherst.

Mastodon-kloner

För mer information om klonerna se Join The Fediverse.

Ecko
Fedibird

Mer om Fediversum

Statistik: