Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Om oss

Nyhetskartan är en nyhetssajt med alternativa nyheter som lutar åt det gröna och röda hållet. En sajt med klimat, miljö, solidaritet, feminism och jämlikhet i centrum. Sajten har flöden för alternativa nyhetsmedier, fackliga nyheter, för röda och gröna bloggar, för alternativa poddar och för tidskrifter. Syftet är att samla dessa medier på en plats, bidra till att öka deras besökstrafik och därmed stärka deras röster i samhällsdebatten.

För att en sajt ska kunna vara med på Nyhetskartan krävs att den har ett så kallat rss-flöde (också kallat feed). Den största vänstertidningen ETC saknar ett sådant vilket gör att den inte finns med i vårt flöde. Inte heller deras poddar finns med. Förutom nyhetsflödena som har var sin sida publiceras även kommentarer om sajten, nyhetsflödena och annat i form av inlägg.

Stöd gärna nyhetssajten via Swish, bankgiro eller Paypal.

Nyhetskartan drivs av Nyhetskartan Media AB. Ansvarig utgivare är Anders Svensson.

Vi tar tacksamt emot tips och förslag på kontakt@nyhetskartan.se

Senaste inläggen

 • Några nobelprisskandaler

  Kommer ni ihåg Göran Perssons blunder vid honnörsbordet, Vilhelm Mobergs angrepp på regeringen och fredspriset till mannen som utvecklade stridsgas? Här är listan med större och mindre Nobelskandaler genom åren. 1901: Fel författare vann!Den franske poeten Sully Prudhomme (1839–1907) tilldelas det första Nobelpriset i litteratur 1901. 42 svenska kulturpersonligheter, däribland August Strindberg och Anders Zorn, […]

  The post Några nobelprisskandaler appeared first on Syre.

 • StreetGäris får årets Katarina Taikon-pris

  Årets Katarina Taikon pris för människorättsförsvarare går till StreetGäris, som enligt juryn ”i sann Taikon-anda verkar för att skapa en inkluderande jämställdhetsdiskussion som rymmer många perspektiv och som synliggör feminister med erfarenheter som inte tillhör majoritetssamhället”. Priset delas ut årligen av Stockholms stad för att uppmärksamma och belöna människorättsförsvarare som genom sitt arbete stärker och skyddar […]

  Inlägget StreetGäris får årets Katarina Taikon-pris dök först upp på Fempers Nyheter.

 • Svår situation för äldre i Zimbabwe

  Denna artikel kan endast läsas av prenumeranter.

 • Danskt företag köper Uruguays största fiskeriföretag
  Det danska livsmedelshandelsföretaget Nowaco A/S har blivit delägare i Uruguays största fiskeriföretag Ciupsa. Nowaco handlar med de flesta sorters livsmedel. Fisk är ett deras viktigaste…
 • Irans fotbollslandslag visar stöd för protesterna

  IRAN | Protesterna i Iran som utlöstes av den kurdisk-iranska kvinnan Mahsa Aminis död efter att hon greps av landets moralpolis har snart pågått i två veckor.

  På tisdagen fick de omfattande protesterna, som drivs av unga kvinnor, stöd av landets herrlandslag i fotboll. Inför en landskamp mot Senegal täckte spelarna sitt lands emblem under nationalsången genom att bära svarta jackor över sina matchställ, rapporterar Sports Illustrated.

  Även flera enskilda landslagsspelare har uttryckt stöd, bland annat har Sardar Azmoun som spelar för tyska Bayer Leverkusen tagit ställning för protesterna och landets kvinnor som kräver frihet.

  ”På grund av landslagets regler fick vi inte säga något förrän vårt nuvarande träningsläger avslutades, men jag kan inte tolerera att vara tyst längre. Om de vill utesluta mig från laget är det uppoffringen jag får göra för iranska kvinnor. Skäms på alla er som mördar människor så enkelt. Länge leve de iranska kvinnorna”, ska han bland annat ha skrivit i en story på sin Instagram, rapporterar Fotbollskanalen.

  ***Läs även:Fortsatta protester när Irans kvinnor kräver frihetIrans moralpolis misstänks ha dödat kvinna som inte bar sjal korrekt

  The post Irans fotbollslandslag visar stöd för protesterna appeared first on Tidningen Global.

 • Saudisk kronprins utnämnd till premiärminister

  SAUDIARABIEN | Saudiarabiens de facto-ledare, kronprins Mohammed bin Salman, har utnämnts till landets premiärminister. Utnämningen kan vara ett försök att skydda honom från en stämningsansökan i USA kring hans eventuella  inblandning i mordet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi 2018, rapporterar The Guardian.

  Det är Jamal Khashoggis fästmö Hatice Cengiz som har stämt kronprinsen som av amerikansk underrättelsetjänst anses antingen ha gett ordern om mordet eller åtminstone ha godkänt operationen som ledde till Khashoggis död på det saudiska konsulatet i Istanbul i Turkiet. Bidenadministrationen ska inkomma med synpunkter senast på måndag huruvida kronprinsen, MBS kallad, ska ges immunitet som statschefer vanligtvis åtnjuter:

  – Kampen för rättvisa måste fortsätta – den kommer inte att stoppas för att MBS ger sig själv ännu en titel, säger Hatice Cengiz till The Guardian.

  ***Läs även:Saudisk kvinna dömd till 45 års fängelse

  The post Saudisk kronprins utnämnd till premiärminister appeared first on Tidningen Global.

 • Ett folkligt uppror mot en stark diktatur

  Det händer igen, ett folkligt uppror mot en stark diktatur. Precis som under den arabiska våren har människor, i det här fallet främst kvinnor, tagit till gatan för att demonstrera mot förtrycket de levt under i över 40 år.

  Situationen i Iran är lik den som rådde för snart fyra år sedan i Sudan, då folket stod upp mot den förtryckande regimen och lyckades avsätta diktatorn Omar Al Bashir. Efter månader av blodiga protester såg de ut att lyckas med det omöjliga; en folklig revolution var genomförd och en övergångsregering var i stånd att utvecklas. Sharialagar avskaffades och kvinnor kom till makten. Sudan skulle äntligen bli en demokrati.

  Även i Sudan spelade kvinnor en avgörande roll för protesterna, frontfiguren Alaa Salah blev själva sinnebilden för folkligt uppror i Sudan, då hon fotograferades klädd i det traditionella klädesplagget thoeb, sjungande och talande till de demonstrerande kvinnorna under ockupationen av torget utanför arméns huvudkvarter och presidentpalatset, som pågick under veckor innan Bashir avsattes.

  Nu är det en annan beslöjad kvinnas porträtt som cirkulerar i medierna som en maning till revolution, Mahsa Amini (eller Jina Amini som hon egentligen hette). Kvinnan som blev mördad av den iranska moralpolisen efter att ha blivit gripen för att ha haft sin slöja på för slarvigt har fått människor världen över att protestera genom att klippa av sig håret.

  Men det är inte bara en fråga om hijaben, som det olyckligtvis reducerats till, det är inte heller bara en fråga om frihet för det iranska folket som driver människor till gatorna. Precis som i upptakten till revolutionen i Sudan handlar det om ett djupare missnöje som bottnar i en dålig ekonomi och sämre möjligheter till ett bra liv. Demonstranterna riskerar sina liv för de inte längre har något att förlora, det kan helt enkelt inte bli värre.

  Nu måste omvärlden reagera, det räcker inte att hålla vackra tal i solidaritet med det iranska folkets kamp, kampen måste bli vår helt och hållet. Politiker, makthavare, världssamfundet och FN, vars funktion börjar bli allt mer tvivelaktig, måste ingripa, och det snabbt. Sanktioner, diplomatiskt arbete och påtryckningar som sätter press på regimen att demokratisera Iran måste påbörjas genast. Annars kommer det gå som i Sudan, vars revolution gled obemärkt förbi och lika obemärkt återkallades när militären förra året lyckades med en kupp och återtog makten från övergångsregeringen.

  Sudaneserna lever ännu en gång under en militärregim och allt som byggdes upp med hjälp av civilkurage och folklig mobilisering förintades på bara några veckor med samma metoder som Irans regim använder mot sitt folk i dag; urskiljningslöst våld och avstängt internet. Världen stod inte ens och såg på när Sudan återgick till diktatur, de vände ryggen till. Vi har inte råd att göra om samma misstag igen, ingen diktator borde kunna överleva ett missnöje så stort att det endast kan kvävas med dödligt våld. Ingen diktator borde finnas överhuvudtaget. När tillfället presenterar sig att göra sig av med dem, då måste vi ta det i akt.

  Folkliga revolutioner.

  Tyranner som mördar oskyldiga människor efter behag.

  The post Ett folkligt uppror mot en stark diktatur appeared first on Tidningen Global.

 • Klimatkrisens moment 22

  Fyra läckor har upptäckts på Nord stream 1 och 2. Enligt experterna är de med all sannolikhet sabotage, orsakade av sprängladdningar. Vi vet inte med säkerhet vem som utfört sabotaget men det är svårt att tro att det inte har med Rysslands krig i Ukraina att göra. Nivån av metangas över Skandinavien är rekordhög efter läckan. Minst 40 000 ton metan har släppts ut, en mycket potent växthusgas. Utsläppen är enligt Naturvårdsverket jämförbara med Sveriges sammanlagda klimatutsläpp under ett år.

  Precis vad vi behöver. Mitt bland krig, inflation och fascister som går framåt i Europa passar man på att eskalera klimatkrisen också.

  Gasläckan påminner om det forskare länge varnat för. Att kriser förstärker varandra. Risken är stor att klimatkrisen skapar nya väpnade konflikter, när livsförutsättningar ändras radikalt. Konflikterna riskerar sedan att i sin tur förstärka miljöproblemen. I krig kommer sopsortering inte högst på agendan, för att uttrycka sig milt.

  För en tid sedan släpptes en viktig studie från bland annat Johan Rockström och några av hans kolleger. Rapporten handlade om hur vi ska hantera risken för att klimatförändringarna kan leda till rent apokalyptiska scenarion. Eller som forskarna kallade det – ”climate endgame.” Mänsklighetens slut. De vill att IPCC ska ta fram en särskild rapport som enbart fokuserar på risken för de mest katastrofala utfallen.

  Även här är det inte bara risken för accelerande temperaturhöjningar forskarna är rädda för. De menar att samhälleliga kaskadeffekter också har en stor potential att leda till katastrof och ofta underskattas. Historiskt har ganska små förändringar i klimatet medverkat till att hela imperier fallit samman i krig och ekonomisk nedgång.

  Det är ingen rolig studie att läsa. Det ena katastrofala utfallet efter det andra avhandlas. Jag tröstade mig med att de mörkaste scenarierna inte är de mest sannolika. Sedan kom rapporterna om gasläckan och dess påverkan på klimatet.

  Studiens varningar kring hur olika kriser förstärker varandra kanske inte kan illustreras bättre. År av mödosamt klimatarbete går nu om intet, när gasledningar sprängs i vår allt oroligare värld. Detta scenario ingår inte i några klimatplaner, men påverkar ändå möjligheten att nå klimatmålen. Eftersom vi redan ligger efter, saknas egentligen marginaler för sådana här oförutsedda händelser.

  Klimatkrisens moment 22 är att samhällets kraft att ställa om riskerar att urarmas av kortsiktiga kriser, när kraften behövs som allra mest. Vad kan vi då göra? Var finns hoppet?

  Det är sant att olika kriser förstärker varandra. Hoppet finns i att det kan lösningarna också göra. På samma sätt som klimatförändringar och krig är sammanbundna är fredsrörelsen och miljörörelsen olika svar på samma problem.

  För att lösa morgondagens problem måste miljörörelsen skapa sig nya allianser och återuppta andra. För när det blir allt tydligare att olika problem samverkar måste lösningarna göra det också.

  Jag är tillbaka på Syre – nu som krönikör!

  – Är C på väg att släppa sitt SD-motstånd?

  The post Klimatkrisens moment 22 appeared first on Tidningen Global.

 • Lula da Silva i knapp ledning

  Denna artikel kan endast läsas av prenumeranter.

 • Covidstöd till 1,36 miljarder – folk med låga elräkningar gynnades

  Var sjätte person i världen fick kontantstöd utbetalat till sig under coronapandemin. Det är den största reformen av kontantstöd som någonsin skett i historien. Vissa länder har valt att behålla en del av de nya skyddsnätens maskineri. Men inte alla – trots att det finns mycket att lära, konstaterar Världsbanken i en ny rapport. Aldrig någonsin […]

  The post Covidstöd till 1,36 miljarder – folk med låga elräkningar gynnades appeared first on Syre.