Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Fediversums största instanser

Den absolut störst instansen i Fediversum är Flipboard.com som drivs av Flipboard Inc. Det är en programvara som ägs av företaget och alltså en kommersiell produkt. När Threads.net blir fullständigt anslutet till Fediversum och får fullt stöd för ActivityPub kommer det att bli större än Flipboard. Flipboards inträde i Fediversum har inte orsakat några kontroverser, diskussioner och kampanjer på det sätt som Threads kommande anknytning gjort.

Redan idag är flera av de största instanserna i Fediversum drivna av företag. Några drivs av communities och några av föreningar eller stiftelser. Mastodon gGmbH är ett privatägt non-profit-företag som också äger programvaran Mastodon. En del av de som drivs av privatpersoner har så kallade gemenskaper (communities) som förvaltar sajten. Stuxhost och Trumpet är som det verkar företag som kontrolleras av nån eller några personer.

Största instanser, månatligt aktiva användare (MAU), programvara, ägare

 1. Flipboard.com, 145 miljoner, Flipboard, Flipboard Inc
 2. Mastodon.social, 237 309, Mastodon, Mastodon gGmbH
 3. Mstdn.jp, 24 538, Mastodon, Sujitech LLC
 4. Mstdn.social, 19 443, Mastodon, Stuxhost
 5. Lemmy.world, 18 579, Lemmy, Ruud Schilder
 6. Mas.to, 15 865, Mastodon, Trumpet
 7. Infosec.exchange, 15 427, Mastodon, Jerry Bell
 8. Mastodon.online, 14 948, Mastodon, Mastodon gGmbH
 9. Loforo.com, 14 453, Loforo, Loforo
 10. Mastodon.world, 14 238, Mastodon, Ruud Schilder
 11. Fosstodon.org, 11 994, Mastodon, Fosstodon community (Kev Quirk & Mike Stone)
 12. Hachyderm.io, 11 460, Mastodon, Nivenly Foundation
 13. Fedibird.com, 10 557, Fedibird, Takeshi Umeda

De listade sajterna är alla sajter i Fediversum som har mer än 10 000 aktiva användare. Flera av de som driver dessa sajter driver också andra sajter. Ruud Schilder driver också photofed.world, musicworld.social, pool.social och sharkey.world. Stuxhost driver också masto.ai, pixey.org, peertube.tv och gram.social.

Sujitech LLC med sina syskonföretag The Social Coop Ltd och Mask Network driver instanserna mastodon.cloud, mstdn,jp och pawoo.net. Flipboard Inc driver även flipboard.social och flipboard.video.

Kommentarer är stängda.