Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Föreningarna som utvecklar Fediversum – Framasoft

Framasoft är en av många föreningar som utvecklar Fediversum genom att utveckla programvaror. Den mest kända programvaran de utvecklar är videoplattformen PeerTube. Det är Fediversums ersättning för Youtube. PeerTube är ett nätverk i sig som består av en rad olika instanser (servrar, sajter) som kan kommunicera med varandra. Dessutom kan de kommunicera med andra programvaror och sajter som använder ActivityPub och är en del av Fediversum.

Mer exakt är Framasoft en fransk ideell förening som skapades 2004 för att utbilda kring allmänningar, internet och gemensamma lösningar. Det har sen utvecklats till en förening som också utvecklar programvaror och tjänster för dessa ändamål.

Mobilizon som är en kalender-, mötes- och händelseprogramvara för Fediversum utvecklas också av Framasoft. Det kan användas istället för Facebook Event. Programvaran kommunicerar med ActivityPub och är alltså också en del av Fediversum. De driver mikrobloggsajten Framapiaf med en programvara som är en variant av Mastodon och därför är en del av Fediversum.

Förutom Mobilizon och Framapiaf utvecklar Framasoft framförallt programvaror och tjänster som är inriktade på att erbjuda alternativ till Googles tjänster.

Tjänster

Exempelvis tjänster som Framadate, ett alternativ till Doodle för att organisera möten. Vidare Framaforms (istället för Google Forms) som numera håller på att ersättas av Yakforms som bygger på programvaran Drupal. Dessutom Framapad och Framacalc (både ersätter delvis Google Docs) samt Sepia Search som söker igenom alla Peertubeinstanser efter innehåll. Dessa tjänster använder programvara utvecklad av Framasoft med undantag för Yakforms.

Dessutom finns tjänsterna Framacarte som görs ihop med Open Street Map och kan användas istället för Google Maps samt Framindmap för mindmaps som en ersättning för bubbl.us. Vidare finns Framagroupes för att hantera mejlistor. Tidigare fanns också videomötesjänsten Framatalk men den är tagen ur bruk då den missbrukades på något sätt.

Slutligen driver föreningen även diskussionsforat Framacolibri, bloggplattformen/blogghotellet Framablog, grupptjänsterna Framateam (kör programvaran Mattermost) och Framavox (Loomio). Ytterligare en sajt är spelsajten Framagames med fria spel och programutvecklingssajten Framagit liksom sajten Framalibre som erbjuder nedladdning av fri och öppen programvara.

Läs mer om:

En kommentar

Kommentarer är stängda, men trackbacks och pingbacks är öppna.