Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

PeerTube – Fediversums svar på Youtube

PeerTube är en videoplattform och Fediversums ersättning för Youtube och Vimeo. PeerTube fungerar mycket som Youtube. Det går att ladda upp videor, prenumerera på videokanaler, kommentera videor och gilla, dela och ladda ner videor. Det är decentraliserad och federerad programvara som använder sig av ActivityPub för att kommunicera.

PeerTube är ett nätverk i sig som består av en rad olika instanser (servrar, sajter) som kan kommunicera med varandra. Dessutom kan de kommunicera med andra programvaror och sajter som använder ActivityPub och är en del av Fediversum.

Att titta på video eller lyssna på musik på PeerTube är reklamfritt och fritt från algoritmer. Du väljer själva allt du kan och vill lyssna på.

Läs mer om Fediversum.

Det finns en mängd olika instanser med PeerTube. De största finns i Frankrike och programvaran utvecklas också där av en förening som heter Framasoft. I Sverige finns en stor instans, den högerextrema sajten Swebb-TV. Men det finns också en mängd mindre instanser. Tyvärr är flera av dem också högerextrema och många presenterar inget material på svenska.

Det finns bara några få öppna och fria instanser och ingen vänsterinriktad. De drivs dock i allmänhet av enskilda personer. Dfri som jag listar är inte en öppen instans men den är intressant och en av få som erbjuder material på svenska som inte är personligt.

Framasoft utvecklar också Mobilizon som är en kalender-, mötes- och händelseprogramvara för Fediversum och kan användas istället för Facebook Event. Framasoft driver också en egen variant av Mastodon på en instans som heter Framapiaf. De utvecklar och driftar dessutom en mängd andra alternativa tjänster som framförallt erbjuder alternativ till Google-tjänster.

Mer om Fediversum.

Statistik