Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Pixelfed – istället för Instagram

Pixelfed är en fotobloggplattform och Fediversums ersättare för Instagram som det också liknar. Det går att lägga upp bilder med åtföljande bildtext. En användarprofil visar miniatyrer av de bilder den aktuella användaren laddat upp.

Beroende på instans går det vanligtvis att ladda upp 4-8 bilder i ett inlägg. Inställningar för bildtexter, taggar, licenser, plats och synlighet kan ändras per inlägg. Du kan gilla andras bilder och kommentera dem. Det går också att följa andra personer och hashtaggar.

Pixelfed är fri programvara, fri från annonser, spioneri och algoritmer som förstärker vissa sorters budskap och gynnar kommersiell reklam. Eftersom Pixelfed är en del av Fediversum går det inte bara följa andra Pixelfed-användare, utan även användare från andra plattformar i fediversum som exempelvis Mastodon och Pleroma mer mera. Deras bildinlägg kommer att visas i Pixelfed som om de vore Pixelfedinlägg.

Läs mer om Fediversum.

Det finns också ett antal olika appar för Android och iOS för att logga in och använda pixelfed. Flera av de appar som finns för Mastodon kan också användas för Pixelfed. Utvecklarna bakom Pixelfed har också utvecklat ett alternativ till TikTok som heter Loops. Loops kommer att gå att använda med sitt existerande Mastodon- eller Pixelfedkonto.

Mer om Fediversum.

I Sverige finns ingen generell och öppen Pixelfedinstans men det finns en i Danmark och en i Norge. Den båda är ganska små än så länge. Än så länge verkar det mest vara proffessionella eller semiproffessionella fotografer som sökt sig till Pixelfed. Vanligt folk verkar lysa med sin frånvaro. Det finns dock svenska Pixelfedinstanser. Ingen är öppen för registreringar.

Statistik: