Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Vänstersajternas utveckling över tid

Detta är en genomgång av hur antalet besökare utvecklats på de större vänstersajterna över tid sen sommaren 2023. En del sajter som Parabol startades under perioden medan de flesta funnits en längre tid. Utvecklingen för de enskilda sajterna har varit olika och skiftande.

All data kommer från Similarweb och behöver inte nödvändigtvis vara korrekt. Det finns helt klart märkligheter med deras statistik och vissa uppgifter jag fick fram vid min tidigare undersökningen av de största vänstersajterna stämmer inte längre med vad jag får fram nu.

Tveksamma data

Det gäller sajter som exempelvis Röda Rummet, Internationalen, Parabol och Magasinet Konkret. I vissa fel är de nya siffrorna högre (Parabol) och i andra fall lägre (Offensiv, Magasinet Konkret, och Internationalen). De två senare tidningarna har också invändningar mot de tidigare redovisade resultaten. Det verkar som om siffrorna för de mindre sajterna ofta är felaktiga. Enligt de nya siffrorna är Offensiv och Internationalen lika stora när det gäller antalet besök. Jag kommer i ett senare inlägg att redovisa antal besök i oktober i siffror.

De sajter som vill korrigera resultaten få gärna mejla statistik från WordPress (Jetpack) eller Google Analytics vilket skulle ge en möjlighet till korrigering. Framförallt vore det intressant inför inlägget som handlar om de största vänstersajterna i oktober.

När det gäller större sajter som ETC, Svenssons Nyheter, Dagens Arena, Flamman, Arbetaren med flera verkar uppgifterna från Similarweb vara korrekta.

På grund av osäkerheterna med statistiken från Similarweb nöjer jag mig därför med att beskriva utvecklingen. Av samma anledning ska den också tas med en nypa vad det gäller de mindre sajterna.

Ökning

Svensson, Dagens Arena, Parabol och Veckans Nyheter har ökat sitt antal besökare under perioden juli-oktober. Ökningen för Svensson har varit kraftigare än för Dagens Arena. På grund av att Parabol startades under den undersökta perioden har ökningen varit mycket kraftigt. Det finns tecken på att besökssiffrorna för sajten dock kan vara överdrivna. Tobias Hübinette har ökat antalet besök fram till september för att sen minska i oktober.

Minskning

ETC, Flamman, Arbetaren, Internationalen, Magasinet Konkret, Offensiv, Tidningen Brand, Allt åt alla (Tidningen Svärm med mera) och Clarté har minskat fram till september. Flamman, Magasinet Konkret, Internationalen, Clarté och Tidningen Brand har sen haft en viss ökning i oktober. För Marxistarkiv har ökningen varit stor. De andra har fortsatt att minska. Minskningen för ETC sen juli har varit rejäl.

Aktuellt Fokus och Aktuellt i Politiken har i stort sett legat still vad det gäller antalet besök under hela perioden. Marxistarkiv låg still fram till september och har därefter haft en kraftig ökning. För Marxistarkiv är det möjligt att antalet besök är underskattat.

För Röda Rummet har jag tillgång till domänens statistik från WordPress. Enligt den statistiken har sajten sett en ökning av antalet besök. Sajten är så liten att det inte går att få tillgång till data från Similarweb. Det gäller också övriga sajter som är listade i artikeln om de största vänstersajterna.

Läs mer:

4 kommentarer

Kommentarer är stängda, men trackbacks och pingbacks är öppna.