Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

“Horribelt” att lagkaptener med regnbågsband får gula kort

De landslag som skulle bära regnbågsbindel på matcherna under fotbolls-VM i Qatar väljer nu att skippa bindeln eftersom de i så fall riskerar att straffas med gula kort. “Helt horribelt”, enligt Svenska Fotbollförbundets domarbas Stefan Johannesson. Samtidigt menar han att det finns stöd i regelverket för ett sådant agerande. 

Englands Harry Kane är en av de lagkaptener som sagt att han ville bära lagkaptensbindeln med regnbågsfärger och budskapet “OneLOve” för att stödja hbtqi-rättigheter. Men med bara timmar kvar till avspark i Englands första match i VM har laget tillsammans med sex andra länder gått ut med ett gemensamt uttalande om att man inte kommer att använda regnbågsbindel. Beskedet kom efter att Fifa hotat med att de lagkaptener som använde bandet skulle drabbas av gula kort. 

Stefan Johannesson, före detta fotbollsdomare och numera ansvarig för elitdomare på Svenska fotbollsförbundet, säger till Dagens Arena att det finns stöd i regelverket för Fifa att agera på det här sättet. 

– Man kan hävda att det handlar om felaktig utrustning, på samma sätt som att man måste ta av sig ett örhänge. Det är så klart helt horribelt men det är den regeln de kommer att åberopa. 

Hur hade du själv agerat som domare i en sådan situation?

– Jag hade nog följt vad de sagt. Du har jobbat ett helt liv för att få vara på VM och döma och då vill du såklart göra det. Sen hade jag  mått sjukt dåligt över det. Men man ska komma ihåg att det är inte domarens fel utan det är de som bestämmer som borde se till att det inte finns såna här regler, säger Stefan Johannesson. 

Artikeln uppdateras 

Inlägget “Horribelt” att lagkaptener med regnbågsband får gula kort dök först upp på Dagens Arena.

Kommentarer är stängda.