Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Vänstertidningarna och mediestödet

Avvecklingen av mediestödet för vänstertidningarna, dvs de tidningar som ges ut en gång i veckan och får presstöd har lett till en lång rad åtgärder från vänstertidningarnas sida. De tidningar det handlar om ETC Nyhetsmagasin, Dagens ETC, Flamman, Arbetaren, Internationalen och Offensiv.

Tidningen Internationalen, som sedan 1971 ges ut av Socialistisk Politik har beslutat att inte regelbundet ge ut någon veckotidning. De ska istället satsa på en webbtidning och med jämna mellanrum och vid speciella tillfällen ge ut papperstidningar.

Socialdemokratiska Aktuellt i Politiken (AiP) minskar utgivningen på papper till varannan vecka, men ska komma ut som webbtidning. De ska också starta webb-tv och en podd. Tidningen Offensiv, som ges ut av Socialistiskt Alternativ, kommer att ges ut på papper var tredje vecka, istället för varje vecka. 

Arbetaren, Flamman och ETC har startat insamlingar för att kunna ge ut tidningen trots det förändrade stödet, men har inte meddelat några förändringar i utgivningen. Men oavsett det kan vi räkna med att utgivningen på webben blir viktigare också för dessa tidningar. ETC, AiP och Arbetaren ägs och ges ut av aktiebolag, Flamman av en ekonomisk förening och de andra av ideella föreningar. Alla tidningarna finansieras genom prenumerationer och insamlingar.

Nättidningar

Med webben som det viktigaste mediet så hamnar tidningarna i direkt konkurrens med de vänsternättidningar som redan finns. Exempelvis Magasinet Konkret, Parabol, Aktuellt Fokus, Svenssons Nyheter och Magasinet Svärm.

Dessa nättidningar finansieras på olika sätt. Magasinet Konkret genom prenumerationer medan de andra finansieras genom frivilliga bidrag. Svenssons Nyheter och Magasinet Konkret ägs och ges ut av aktiebolag medan de övriga ägs och ges ut av ideella föreningar.

Det visar sig också att beslutet att avveckla presstödet och införa det nya mediestödet också påverkar andra tidningar, eller kanske ska vi säga tidskrifter. Tidskriften Röda Rummet har under ett antal år främst kommit ut som en bilaga till Internationalen. Hur det blir i fortsättningen är inte bestämt.

Läs mer:

3 kommentarer

Kommentarer är stängda, men trackbacks och pingbacks är öppna.