Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Vänstermedias framtid – återfödelse eller kollaps

Med tanke på att vänstermedia kommer att förlora det stöd de tidigare fått från staten vore en debatt om vänstermedia och dess framtid något som borde diskuteras mer. Men det är dåligt med debatt och diskussion om detta. Samtidigt har jag och Tobias Hübinette visat att vänstern ligger långt efter de högerextrema när det medier, närvaro och inflytande på nätet. Det borde göra debatten ännu mer aktuell.

Men istället för att diskutera hur situationen ska kunna vändas till det bättre och hur vänsterns inflytande och närvaro på sociala medier och på internet ska kunna ökas och stärkas är alla de enskilda tidningarna främst upptagna med att försöka rädda sig själva. Kanske förståeligt men ändå nåt som är dåligt.

De artiklar som diskuterar konsekvenserna av minskat stöd och hur det ska kunna bemötas är få. Ännu färre är de artiklar som diskuterar hur vänstern ska kunna stärkas på nätet. De stora och mer inflytelserika tidningarna ETC, Flamman och Arbetaren är som det verkar helt ointresserade av en större debatt om framtiden för vänstermedia. De som publicerat artiklar som delvis eller helt tar upp framtiden för vänstermedierna är Magasinet Konkret, Svenssons Nyheter, Internationalen, Rörelsen och Turist.

Publicerat om vänsterns medier efter förlusten av det statliga stödet

Magasinet Konkret har publicerat Konkrets affärsmodell bygger inte på statens generositet och Ett mediestöd som tystar pressen. Internationalen har publicerat Nu ska ”kulturmarxismen” krossas. Svenssons Nyheter har för sin del publicerat Kanske kan det förlorade presstödet vändas till nåt bra och Mediestödet dödar vänsterpressen.

Dessutom har webbsajten Rörelsen publicerat Vi behöver bli mer punk om vi ska bryta högerns mediemakt. Bloggen Turist har publicerat Ökenvandring. Jag har också sett en viss diskussion mellan några få personer på den sociala mediesajten Mastodon.

Ett par de personer som skrivit om detta är medlemmar i föreningen Konstellationen som arbetar för att vänstern ska få ett bättre genomslag på nätet. Det gäller mig själv (som skrivit 3 av artiklarna) och personen bakom bloggen Turist. De övriga skribenterna är Peter Gustavsson, Håkan Blomqvist samt Stefan Bergmark och Behrang Kianzad som skrivit en artikel ihop.

Jag har i min ena artikel tagit sikte på en möjligt återfödelse. Något som kommenterats av bloggen Turist i den artikel som publicerats där. Han kommenterar även Håkan Blomqvists artikel.

En tycker att detta ämne borde vara mer intressant för vänstern att debattera än vad det i verkligheten är. Speciellt med tanke på hur få som tar del av vänsterns uppfattningar jämfört med hur få som tar del av de högerextremas världsbild. Dessutom måste det nog ses som ett stort misslyckande för vänstern att två personliga bloggar (Svensson och Tobias Hübinette) lyckas nå fler vänstermänniskor än många kollektivt producerade vänstertidningar och vänstersajter gör.

4 kommentarer

Kommentarer är stängda, men trackbacks och pingbacks är öppna.