Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Största alternativsajterna i juni 2024

ETC är som vanligt den sajt som har flest läsare och besök. Med Flamman på andra plats men deras långvariga uppgång vad det gäller antalet läsare har dock brutits. Därefter följer Svenssons Nyheter, Arbetaren, Magasinet Konkret och Arbetaren. För Magasinet Konkret har det varit en markant ökning den senaste månaden medan Parabol minskat antalet besökare kraftigt.

Måhända är det Konkrets satsning på sociala medier som används av unga som gett resultat. I alla fall kom huvuddelen av besökarna till Magasinet Konkret från sociala medier, dock inte från ungdomarnas sociala medier utan från Facebook och Twitter.

Opulens Förlag som ger ut Magasinet Konkret har två tidningar bland de 10 mest besökta sajterna. Förutom Konkret även Opulens.

Socialistisk Politik och närstående som Svenssons Nyheter, Gunnar Wall och E-folket har 5 sajter på topplistan. Antalet syndikalistiska, autonoma och anarkistiska sajter på listan är 3 (Arbetaren, Allt åt alla och Brand).

De största vänsternyhetssajterna i juni, tusentals besök

  1. ETC, 778,7, Dagens ETC AB
  2. Flamman, 133,1, Tidningsföreningen Norrskensflamman upa
  3. Dagens Arena, 78,8, Politikens och Idéernas Arena i Stockholm AB
  4. Svenssons Nyheter, 61,9, Zaramis Konsult AB/Nyhetskartan Media AB
  5. Arbetaren, 46,6, Arbetaren Tidnings AB
  6. Magasinet Konkret, 34,7, Opulens Förlag AB
  7. Internationalen, 34,1, Socialistisk Politik
  8. Tidningen Svärm/Radio åt alla, 28,1, Allt åt alla
  9. Tobias Hübinette, 27,0, Tobias Hübinette
  10. Opulens, 24,7, Opulens Förlag AB
  11. Offensiv, 24,4, Socialistiskt Alternativ
  12. Klägget, 22,7, Föreningen Skifte för Sverige
  13. Ny Tid, 22,6, Tigern rf
  14. Aktuellt i Politiken, 21,9, AiP Media Produktion AB
  15. E-folket, 21,3, Föreningen E-folket
  16. Röda Rummet, 10,7, Socialistisk Politik
  17. Tidningen Brand, 10,4, Tidningen Brand
  18. Parabol, 7,8, Föreningen Parabol
  19. Gunnar Wall, 6,1, Gunnar Wall

De som driver vänstermedier

Vänstermedier drivs av privatpersoner via aktiebolag, av ekonomiska föreningar eller ideella föreningar.

Socialistisk Politik

På flera sätt framstår tankesmedjan Socialistisk Politik som en av viktigaste aktörerna i vänstern på mediemarknaden. En nättidning (Internationalen), en tidskrift (Röda Rummet) och två sajter som drivs av medlemmar (Marxistarkiv, Svenssons Nyheter), delvis av medlemmar (E-folket) eller tidigare ledande medlemmar i organisationen (Gunnar Wall). Dessutom har tankesmedjan en egen sajt som tidigare ibland funnits med på topplistan över övriga vänstersajter. Medlemmar i organisationen driver också Bokförlaget Röda Rummet.

Ansvarig utgivare för Internationalen är Marco Espvall. Bland de ansvariga för tidningen märks också Lars Henriksson och Håkan Blomqvist med flera.

Socialistisk Politiks verksamheter (den egna sajten, Röda Rummet och Internationalen) finansieras med medlemsavgifter, prenumerationer och gåvor. De övriga sajterna med gåvor och/eller medlemsavgifter.

Konstellationen

Även annan större aktör vad det gäller vänstermedier är Kamratdataföreningen Konstellationen. De driver Mediakollen som regelbundet men inte alltid är med på topplistan över övriga sajter. Dessutom driver de mikrobloggen Spejset (Mastodoninstans) och debattforumet Aggregatet (Lemmyinstans) samt en egen sajt.

Flera medlemmar i organisationen driver dessutom egna bloggar. Några av dem är Svenssons Nyheter, Samuels bitar, Turist och Goda liv i kollapsen. Medlemmar i Konstellationen är också aktiva på olika sätt med ETC, Parabol och Arbetarbloggen. Konstellationens verksamhet finansieras med medlemsavgifter och gåvor. Styrelsen består av Samuel Skånberg (ordf.), Judith Kahrer, William Wilja Wiklund, Jonathan Lange, Helena Viking, Tina Ringenson och Jack Jormer.

Aggregatet är ett diskussionforum och Spejset en mikroblogg. De är båda delar av Fediversum.

Svenssons Nyheter

Det går också att hävda att jag som ligger bakom Svenssons Nyheter också hör till de centrala medieaktörerna på vänsterkanten. Jag driver min egen nyhetssajt Svenssons Nyheter, Nyhetskartan och Det gamla Göteborg. Dessutom är jag aktiv med Röda Rummets sajt, Socialistisk Politiks sajt, i Magasinet Konkret och med Aggregatet.

Svenssons Nyheter finansieras med gåvor och överskott från konsultverksamhet. Svenssons Nyheter ägs av Anders Svensson (VD, huvudägare och ansvarig utgivare), Simon Svensson och Mattias Stålnacke.

Svenssons Nyheter är en del av Fediversum.

ETC

ETC-koncernen är dock kanske den största vänsteraktören på mediesidan De driver flera tidningar, Dagens ETC, ETC Nyhetsmagasin, Leopard Förlag och Kloka hem. Allt utom förlaget återfinns på etc.se. ETC finansieras med statliga bidrag och prenumerationer. ETC-koncernen ägs av Johan Jenny Ehrenberg.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Andreas Gustavsson som också utgör redaktionsledning tillsammans med Hanna Thåström, Andrea Wesslén, Martin Aagård, Maria Sandmon, Signe Lidén och Gunnar Wesslén. Ledarredaktionen består av Annie Crona och Henrik Jalalian och webbredaktörer är Johan Svensson, Sam Linderoth och Jenny Stjernström.

Opulens

Opulens Förlag ger ut två nättidningar. Opulens och Magasinet Konkret. De finansieras med prenumerationer och reklam. Opulens Förlag AB ägs av Clemens Altgård, Stefan Bergmark (chefredaktör), Ulf Öhlén och Behrang Kianzad (VD). Redaktörer är dessa fyra plus Jonas Gruvö, Mathias Cederholm och jag själv, Anders Svensson. Andra centrala personer är Ann Engqvist, Edvin Gräns, Jennie Soep, Tilda Bergsten, Fredrik Lindgren, Nils Nilsson och Elin Brandin.

Parabol

Personerna bakom nättidningen Parabol står också bakom Arbetarbloggen. Parabol drivs av en föreningen med begränsat antal medlemmar. Kajsa Ekis Ekman som är chefredaktör, Aleksa Lundberg, Jesper Nilsson, Emma Hager, Francisco Contreras, Wally Zamwa och Nina Björk utgör redaktionsmedlemmarna för Parabol. Kajsa Ekis Ekman är ansvarig utgivare för Parabol såväl som för Arbetarbloggen. Jesper Nilsson arbetar också med Arbetarbloggen.

Anarkistiska, syndikalistiska och autonoma sajter

Det finns tre sådana här sajter på topplistan under juni. Arbetaren, Tidningen Svärm/Radio Allt åt alla och Tidningen Brand. Kanske fyra om vi också räknar Tobias Hübinette dit.

Övriga sajter

Flamman är en sajt som står nära Vänsterpartiet. Dagens Arena och Aktuellt i Politiken är socialdemokratiska sajter. Offensiv tillhör den lilla organisationen Socialistiskt Alternativ och siffrorna inkluderar även besökare till deras organisationssajt.

Övriga sajter som inte är nyhetssajter

När det gäller övriga sajter har Vänsterpartiet flest besökare. Även Ung vänster är med på listan. Flamman som är näst störst på nyhetssajtlistan är också att se som närstående till Vänsterpartiet.

Marxistarkiv som är med på listan är en sajt som är närstående Socialistisk Politik.

Föreningen Skifte för Sverige har två sajter på listan över övriga sajter och en på listan över nyhetssajter (Klägget)

Konstellationen är med på listan för första gången men de borde ha varit med redan förra månaden men då missade jag att ta med dem. Mediakollen som normalt är deras största sajt ramlade ur listan denna månad. Troligen är Mediakollen tillbaks nästa månad.

De största övriga vänstersajterna i maj, tusentals besök

  1. Vänsterpartiet, 182,3, Vänsterpartiet
  2. Skiftet, 68,3, Föreningen Skifte för Sverige
  3. Mitt Skifte, 66,5, Föreningen Skifte för Sverige
  4. Katalys, 34,2, Katalys
  5. Konstellationen, 6,2, Kamratdataföreningen Konstellationen
  6. Marxistarkiv, 5,8, Marxistarkiv

Föreningen Skifte för Sverige

Föreningen Skifte från Sverige har de två kampanjsajterna Skiftet och Mitt Skifte, nyhetssajten Klägget samt Ny Mediafonden som delar ut pengar till olika medieprojekt på vänsterkanten.

Upptäck mer från Nyhetskartan.se

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa