Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Mikrobloggar för Fediversum med litet antal instanser

Det finns en stor mängd mikrobloggar, dvs alternativ till X (Twitter), för fediversum. Några är ganska stora med många instanser och många användare som exempelvis Mastodon, Misskey och Pleroma. Andra är gjorda för att härbärgera få användare som till exempel Takahe, Smithereen och Snac. Andra är gjorda för bara en användare som Honk, Ktistec och flera andra.

Slutligen finns ett antal programvaror för mikrobloggar i Fediversum som har många användare men bara en instans. Några stycken går det att hitta information om som exempelvis Microdotblog och Wildebeest som båda är programvaror som ägs och kontrolleras av kommersiella företag.

Läs mer om Fediversum.

Microdotblog är en server/instans där många personer kan vara användare. Det är en sajt som erbjuder en flera olika tjänster (mikroblogg, blogg, bilder, video, bokmärken, podcast och mejl) samt koppling till Fediverse. Drivs att ett företag som verkar vara ett kooperativ och har samma namn som deras sajt. Micro.blog.

Wildebeest använder en del av Mastodons funktionalitet och utseende men går inte att installera på en egen server utan måste köras hos företaget, Cloudflare, som äger den. Det går dock att ha flera instanser med olika personer, grupper och företag som driver dem. Antalet användare är dock oklart då det inte verkar finns offentligt tillgänglig statistik på det.

För andra programvaror är det svårt att hitta information om då de används i områden som Ryssland, Japan och Korea där jag inte kan läsa språket.

Concurrent
Juick
Microdotblog
Notestock
Quolibet
Wildebeest

Mer om Fediversum.

Statistik: