Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Pleroma – ytterligare ett alternativ till X (Twitter)

Pleroma är en mikrobloggplattform och en av Fediversums ersättare för Twitter. Pleroma liknar Twitter och Mastodon. Det går att skriva korta meddelanden, lägga till bilder, videor, ljud, bild/video/ljudbeskrivningar, innehållsvarningar och omröstningar.

Du kan adressera andra personer på Fediversum i dina inlägg och skicka privata meddelanden. Det går att använda hashtaggar och hitta inlägg baserat på hashtaggar.

Med Pleroma går det att posta längre inlägg än på Twitter och Mastodon, vanligtvis upp till 5 000 tecken. Vissa instanser godtar ännu fler tecken. Det finns ingen algoritm som avgör vad du får se och inte, utan flödet är kronologiskt och baserat på vem du följer och vad människorna du följer och återpostar.

Huruvida användarregistrering behöver en mejladress avgörs av serveradministratören. Om du själv vill äga och driva en instans som administratör är det en bra idé att använda Pleroma. Pleroma är lätt att installera och kräver mindre datorresurser än Mastodon. Dessutom, om du inte tvingar fram mejlverifiering för nya användare, behöver du inte konfigurera en mejlserver.

Pleroma har också vissa begränsningar. Det går inte att följa hashtaggar och det går inte redigera egna inlägg.

Läs mer om Fediversum.

Någon öppen svensk server med Pleroma, Akkoma, Glitch-Lily eller Soapbox finns inte.

Kloner

Pleroma har drabbats av flera konflikter i utvecklargruppen vilket lett till att kloner skapats. Dett askiljer sig från Mastodon och Misskey där kloner skapats av utvecklare, sajter och gemenskaper med särskilda krav. När det gäller Pleroma är det istället konflikter som lett till skapandet av kloner.

Glitch-Lily och Soapbox är främst användargränsnitt för Pleroma och de sajter som använder detta rapporteras i allmänhet som Pleroma i statistik. De största sajterna är Soapbox-instanser. Akkoma är en klon med mer omfattande funktioner som också löser de problem som finns me dsaknad funktionalitet i Pleroma.

Soapbox-instanser är ofta extremhöger eller mycket konservativa. Eller så liknade de Flashback med tillåtande inställning till rasism, antifeminism, fördomsfullhet etc. Vanliga Pleromainstanser kan också de vara högerextrema eller likna Flashback.

Akkoma är mer likt Mastodon vad det gäller instansernas moderering. Det är också en programvara där det går att ändra utseende, skriva text med en mängd olika kodning med mera. En mer flexibel programvara än Pleroma alltså.

Pleroma-kloner

Akkoma
Soapbox

Mer om Fediversum.

Statistik: