Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Misskey – ett annat alternativ till X (Twitter)

Misskey är en mikrobloggplattform och en av Fediverses ersättare för Twitter. Misskey liknar X (Twitter) och Mastodon. Du kan skriva korta meddelanden, lägga till bilder, videor, ljud, bild/video/ljudbeskrivningar, innehållsvarningar och omröstningar.

Det går att adressera andra personer på Fediversum i dina inlägg och skicka privata meddelanden. Hashtaggar kan användas och inlägg går att söka efter med hjälp av hashtaggar.

Istället för favoriter (gillanden) används emoji-reaktioner (både unicode och anpassade) för att reagera på inlägg. Mastodon kommer att tolka dem som favoriter, Pleroma kommer att visa unicode-reaktioner och ignorera resten.

Meddelanden i Misskey är skrivna i en Markdown-variant (MFM), med extra stöd för specialeffekter som studsande text och gnistrar. Meddelanden kan översättas med DeepL (om administratören har konfigurerat det) och favoriter (analogt med bokmärken i Mastodon) kan organiseras i kategorier, så kallade klipp. De kan göras offentliga.

Med Misskey går det att posta längre inlägg än på X (Twitter). Det finns ingen algoritm som avgör vad du får se och inte, utan flödet är kronologiskt och baserat på vem en person följer och vad de personerna postar.

Den som har många följare får förmodligen lite färre på Misskey än på X, men de som följer en person på Misskey kommer förmodligen att i större utsträckning att interagera på ett mer konstruktivt sätt. Någon öppen svensk instans av Misskey finns inte. Misskey och dess kloner används huvudsakligen i Japan och Korea. De utvecklas i allmänhet av communities men Misskey verkar utvecklas av ett icke-vinststyrt företag.

Läs mer om Fediversum.

Det finns en stor mängd Misskey-kloner med lite olika funktionalitet. Catodon är en klon av Iceshrimp som i sin tur är en klon av Firefish som är en klon av Misskey. Även Shrimpkey är en klon av Firefish. Fishkey är en klon av Sharkey. Mer information om dem finns att läsa på sajten Pancakes. Länkarna till klonerna går till flaggskeppsinstanser eller informationssidor.

Misskeykloner

Catodon
Cherrypick
Firefish
Foundkey
Iceshrimp
Sharkey

Mer om Fediversum.

Statistik: