Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

En kritik av kulturtidskriftsstödet

Här på sajten har vi tidigare publicerat en artikel om vilka vänstertidskrifter som uppbär kulturtidskriftsstöd. Christer Wigerfelt har skrivit en kritik av systemet med kulturtidskriftsstöd i nättidningen Alba. Vi har valt att återpublicera det inlägget här.

Han är besviken över hur kulturtidskriftsstödet fördelas och skulle gärna se ett förändrat stöd. Dagens stöd, som är en del av det statliga litteraturstödet, fördelas efter att de sökande tidskrifterna granskats av en referensgrupp som sedan via en tjänsteperson, som också har ett visst inflytande, lämnar sina omdömen och rekommendationer för att de sedan ska klubbas av Kulturrådets styrelse. Som främsta grund för bedömningen av vilka tidskrifter som får stöd anges tidskrifternas kvalitet.

Christer Wigerfelt är en av två personer som äger och driver Alba. Han är också chefredaktör.

Kulturtidskriftsstödet bör omvandlas

Litteraturstödet bör omvandlas, oklart hur. Idag sägs stödet bygga på en bedömning av tidskrifternas kvalitet. Prioriteringen bygger som jag ser det dock inte på kvalité utan på andra maktkonstellationer.

Folkhögskolan Gerlev utanför Köpenhamn i Danmark lyckades få kulturstöd för en gästprofessur i idrottsanalys, vilket gav dem en världsledande roll inom idrottsforskningen. Det blev också starten för en vital tidsskriftverksamhet. Den uppmärksammades i stort sett i hela Europa. Alba följde utvecklingen som måste betraktas som världsledande inom idrottsanalys. Bland annat publicerade vi ett stort anta texter av historikern Henning Eichberg. Men kulturrådet ignorerade vårt intresse.

Utveckling går mot att klimatkämpar kommer att klassas som terrorister, rapporter om pågående forskning kring klimatet borde uppmärksammas även inom kulturen. Alba följer pågående forskning på klimatområdet.

Ett annat ointresse visades för den världsledande analysen av hur naturen kommunicerar med sig själv. Den som var ledande för den utveckling var professor Jesper Hoffmeyer. Han gick i fronten för en förändrad natursyn genom boken Naturen i huvudet i början av 70-talet. Jesper Hoffmeyer skrev flera texter för Alba.

Under många år nu har  Alba sökt kulturstöd förgäves trots den världsledande ställning de som skrev för Alba hade. Det enda vi kunde vara säkra på var att kulturstödet skulle bli, noll kronor. Vi hade önskat att kulturrådet skulle visa större intresse för kulturens kvalité. Jag skulle vilja se en gedigen satsning på kombinationen kvalitét och kulturjournalistik. I stället får vi se ett maktutövande som inte tar frågan på allvar. Maktspelet fortsätter sin gilla gång men karavanen fortsätter sin vandring.

Christer Wigerfelt

Kommentarer är stängda.