Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Nya vänstersajter och tidningar

På relativt kort tid har det startat flera nya vänstersajter och nättidningar. Bakom ett par av dem återfinns Kajsa Ekis Ekman som efter att hon fick sluta på ETC på grund av olika inställning i Ukrainafrågan och på Arbetaren efter en konflikt kring anställningen, stått för flera olika initiativ. Ett av dem har uppmärksammats stort medan det första av dem nästan inte uppmärksammats alls.

Arbetarbloggen

Först ut av Ekis Ekmans initiativ var Arbetarbloggen  som hon startat ihop med bland annat Jesper Nilsson:

Arbetarbloggen startades för att ge människor möjligheten att berätta om sina jobb och att läsa om andras. Kanske kan man på det sättet få insikt och förståelse för hur det är att ha olika yrken, kanske kan man bli intresserad av att byta bana? Kanske kan missförhållanden i olika branscher uppmärksammas när vittnesmålen är samlade på en och samma plats? Kanske kan man känna igen sig i andras berättelser, även i yrken som är olika ens eget?

Vi tror att det finns mycket att berätta om arbetslivet, och hoppas att bloggen successivt kommer att utökas till att omfatta de flesta yrken som finns i dagens Sverige.

Parabol

Jesper Nilsson och Kajsa Ekis Ekman är också inblandade i tidningen Parabol som beskrivs så här av redaktionen:

ett nätbaserat samhällsmagasin för analys och fördjupning. I en tid där kultursidorna blir allt mer utslätade och nöjesinriktade, söker Parabol vara ett forum där vi kan diskutera tankar och ideologi på allvar.

För oss är inte antalet läsare det viktiga, utan att du som läser ska få genomarbetade analyser som fokuserar på sakfrågor. I Parabol kan du läsa långa essäer, porträtt, recensioner samt korta månadsformat.

Vi är partipolitiskt och religiöst obundna; det viktiga för oss är en intellektuellt hederlig hållning. Vår övertygelse är att alla argument kan bemötas med argument; att samhället inte tjänar på att någon tystnar eller tystas, och att det är sakfrågorna som ska vara i centrum för debatten och inte personerna.

Parabol är gratis och öppen för alla att läsa. Eftersom vi vill se en demokratisk debatt vill vi att texterna ska kunna läsas och diskuteras utan att hindras av en betalvägg.

Förutom Jesper Nilsson och Kajsa Ekis Ekman ingår Aleksa Lundberg, Francisco Contreras, Nina Björk, Emma Hager och Stefan Arvidsson i Parabols redaktion. Starten av tidningen Parabol har uppmärksammats mycket i media. Det är sannolikt ett resultat av att Ekis Ekman är inblandad i tidningen. Något som också avspeglas i rubrikerna om tidningen i media som helt fokuserar på Ekis Ekman.

Journalisterna vädrar konflikter och provokationer. Det är sådant de älskar. Allt som kan beskrivas i formen av konflikt är gammelmedias livsluft och allt annat är ointressant. Jag tror dock kanske inte att det blir så mycket sånt. Men dessutom har tidningen lyckats få flera kända skribenter att skriva i den redan från start. Det garanterar ju att det blir en del uppmärksamhet.

Tidningen Parabol kan man ge stöd genom att betala in pengar på bankgiro 215-1322.

Att läsa:

Magasinet Konkret

Den tredje tidningen/sajten som nyligen startat är Magasinet Konkret. Precis som Parabol har det uppmärksammats en del. Det beror sannolikt på att tidningen har en koppling till det omtalade och kritiserade företaget Ekström & Garay samt en tidskrift som de startade vid namn Opulens men som idag ägs av redaktionen. Dessutom har även Konkret knutit ett antal kända skribenter till sig, däribland den omdiskuterade Fredrik Virtanen som utsattes för förtal och fick kicken från Aftonbladet. Så här skriver Magasinet Konkret om sig själva:

Magasinet Konkret vill främja en konstruktiv debatt i viktiga kultur- och samhällsfrågor. Vår publicistik är därför bred, både vad gäller ämnen och våra skribenters åsikter. Men även om magasinet är partipolitiskt obundet ansluter vi oss till en frihetlig och progressiv presstradition med det maktkritiska perspektiv som är den goda journalistikens kännetecken.

Magasinet Konkret motsätter sig alla auktoritära idéer och drar en skarp gräns mot rasism och sexism. Nyhetstexter samsas med kulturartiklar och opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Magasinet Konkrets redaktion består av Stefan Bergmark, Behrang Kianzad, Stefan Bergmark, Clemens Altgård, Jonas Gruvö, Sydney Ankers, Ulf Öhlén, Kholod Saghir, Parul Sharma, Jenny Soep och Menekse Mermer.

Att läsa:

De skriver för nya nätmagasinet Konkret
Nya onlinemagasinet Konkret bevakar hela Sverige
Mediekritik är en huvudfåra för oss
Opulens släpper nytt samhällsmagasin
Fredrik Virtanen tillbaka i nya magasinet Konkret
Fredrik Virtanen ska nagelfara kultursidor

Förutom dessa sajter finns det flera andra initiativ till att bygga upp en alternativ medieoffentlighet på vänsterkanten utöver gamla sajter. Ett sådant initiativ är Mastodon-instansen Spejset, en sajt som kanske kan kallas ett vänster-Twitter.

Gamla sajter är bland annat  ArbetarenETCFlammanInternationalenOffensivRöda RummetClarté, Svensson-bloggenAktuellt FokusTidningen BrandTigernNy Tid och Pepprat Rödgrönt.

Tidigare publicerat på Svensson-bloggen

En kommentar

Kommentarer är stängda, men trackbacks och pingbacks är öppna.