Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Sociala medier för vänstern

De stora sociala medierna som Facebook, Google, X (Twitter) etc gynnar storföretag. De är ganska värdelösa verktyg för att organisera och fungerar allt sämre för att hålla kontakt och sprida information. Med tiden blir det bara sämre och sämre. Denna process kallas skitifiering. Det finns fler som skrivit bra om det:

Gigwatch saknar idiotiskt nog RSS-flöde trots att det är inbyggt och en standardfunktion i WordPress som de använder som publiceringsverktyg. De har alltså aktivt tagit bort det. Något som inte underlättar spridning av information Gigwatch. Sajten finns därför inte heller med här på Nyhetskartan. De har dock nyhetsbrev så använder sig av mejl.

Om dessa saker skriver också flera vänsterdebattörer och bloggare:

Fediverse

Kamratdataföreningen Konstellationen skriver om varför de bildades och om alternativ till de program, appar och tjänster som storföretagen erbjuder. Här är en uppdaterad lista på vad som kan göras:

 • Eventplattformar – Facebook är fortfarande användbart för att skapa events. Exempel på andra lösningar som går att hosta själv: Mobilizon
 • Pixelfed – Ett federerat alternativ till Instagram. Läs mer här. Det finns också tillägg till WordPress som kan användas till dettta.
 • Mikroblogg – X (Twitter) är en mikroblogg. Mastodon är det mest använda alternativet men det finns också andra som Misskey och Pleroma. En WordPressblogg kan också göras till en egen Mastodoninstans.
 • Bloggar – Se till att ha reklamfria enkla bloggar där vänsterfolk kan blogga. Exempel: Friendica, WriteFreelyWordPress. Det går också att bygga upp en egen bloggplattform där olika personer och föreningar kan driva sina egna bloggar eller sajter med hjälp av WordPress.
 • Poddar – Reklamfri och gratis poddplattform. Exempelvis Castopod eller Funkwhale.
 • Forum – Ibland krävs det klassiska forum. Exempel: Discourse, Kbin och Lemmy. Det går också att bygga forum av en wordpressinstallation med hjälp av BuddyPress eller bbPress.
 • E-postserver och E-postlistor – Som Robin Zachari på Skiftet skrivit så är e-post ett utmärkt sätt att kommunicera på.
 • Matrix-chatt – Ett alternativ till Messenger eller WhatsApp. Bra krypterat. Läs mer här eller på Wikipedia. Även i detta fall går det att bygga en chatt med hjälp av ett tillägg till WordPress. Ett sådant tillägg är BetterMessages.
 • XMPP – Ett alternativ till Messenger eller WhatsApp. Tidigare känt som Jabber. Läs mer här eller på Wikipedia. Det går även att skapa en chattfunktion i WordPress med hjälp av XMPP.
 • Fillagring – Viktigt att kunna lagra filer online. Alternativ till Google Drive. Exempel: CryptPadNextCloud
 • Enkäter, kalkylark, ordbehandling – Idag använder många Google Drive och dess verktyg för att skriva, skapa kalkylark, göra formulär, osv. Exempel: CryptPadNextCloud eller Etherpad.
 • Framadate – Alternativ till Doodle för att bestämma datum. Läs mer här

Många av de nämnda tjänsterna ingår i det som kallas Fediverse. Exempelvis Mobilizon, Pixelfed, Mastodon, Misskey, Pleroma, Friendica, Castopod, Funkwhale, Kbin, Lemmy och Nextcloud.

WordPress

En-Wordpress-sajt kan genom tillägg också förvandlas till en del av Fediverse. Det blir i praktiken en Mastodon-instans och fungerar med Pleroma, Friendica, HubZilla, Pixelfed, SocialHome och Misskey.

Eller så kan bygga nästan allt med WordPress som bas. Mer om detta ska jag skriva i ett kommande inlägg.

PS: Jag har efter att jag skrev detta fått tag på RSS för Gigwatch och RSS för ETC.

En kommentar

 1. […] Sociala medier för vänsternAv Anders SvenssonDe stora sociala medierna som Facebook, Google, X (Twitter) etc gynnar storföretag. De är ganska värdelösa verktyg för att organisera och fungerar allt sämre för att hålla kontakt och sprida information. Kommentarer stängda […]

Kommentarer är stängda, men trackbacks och pingbacks är öppna.