Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Stoppa hyreschocken och plundringen av hyresgästerna

Kom med i prisprotesterna den 10 december! (Foto: Natalia Medina)

av Arne Johansson // Artikel i Offensiv

Nu på lördag den 10 december demonstrerar hyresgäster och andra aktivister på ett 20-tal platser runt om i hela landet tillsammans med Skiftet och nätverket Nej till marknadshyra mot extrema prishöjningar, som på mat med hittills i snitt 20 procent, på el med 100 procent och mot fastighetsbolagens krav på skyhöga hyreshöjningar runt 10 procent.

Vad som väntar är ett historiskt ras för reallönerna som i ett slag raderar ut minst åtta år av små reallöneökningar. Enligt Medlingsinstitutet är inflationen så hög att våra reala årsinkomster beräknas rasa med 10 procent, mer än en månadslön. För många låginkomsttagare som redan idag har svårt att klara mat och hyra betyder hyreshöjningar med hundratals kronor i månaden i detta läge en social katastrof.
Den mest omedelbara möjligheten till att begränsa chocken ligger i de just nu pågående hyresförhandlingarna mellan Hyresgästföreningen och de allmännyttiga och kommunägda bostadsföretagen med politiskt tillsatta styrelser, samtidigt som några av de största och tyngsta av dessa finns i städer där ”vänsterpartierna” vann valet.
Att till exempel Stockholms kommunägda och på papperet ”allmännyttiga” bostadsbolag som Svenska Bostäder, Familjebostäder och Stockholmshem har strandat hyresförhandlingarna efter att bara ha varit beredda att sänka kravet på hyreshöjningar från 9 till 8,7 procent är en makalös provokation. Att Hyresgästföreningen var beredd att acceptera 2,8 procent är också oroande.

I Stockholm liksom i andra städer måste kraftiga gräsrotsprotester från hyresgästerna skärpa trycket på de nyvalda politikerna att använda sin makt över stadens bolag. Utan detta väntar en mycket rutten kompromiss på 5-6 procent i Hyresmarknadskommittén. Om detta å andra sidan kan förhindras i den kommunägda allmännyttan ökat också trycket mot de privata fastighetsägarna.
Det vore inte bara katastrofalt för hyresgästerna, utan också ett extremt ynkedomsbevis om till exempel det nya vänsterstyret i Stockholms stadshus verkligen skulle börja sin mandatperiod med att låta kommunens tre bostadsbolag genomföra de största hyreshöjningarna någonsin.
Att S, V och MP i Stockholm ändå har gett ägardirektiv till stadens bostadsföretag om sänkta avkastningskrav har än så länge inte fått bolagen att sänka sina hyreskrav. Det är något vi nu måste kräva klara och snabba besked om!
Det räcker med att googla i allmännyttans årsresultat för att se hur mycket mer vi år efter år betalar i hyra än bolagens samtliga kostnader. Under 2021 uppvisade till exempel Svenska Bostäder ett resultat på 706 miljoner kronor, en skyhög vinstmarginal på 30,8 procent och en soliditet på strax under 50 procent.

Till saken hör att de allmännyttiga bolagen sedan 2011 ålagts att agera affärsmässigt med avkastningskrav i linje med privata bolag. Det har gett grönt ljus för många kommuner att bakvägen straffbeskatta allmännyttans hyresgäster genom att låta dessa betala en allt större del av kommunernas budget.
Enligt allmännyttans moderbolag i Stockholm Stadshus AB:s hemsida ska stadens bolag ”bidra med nytta till kommunen genom att erbjuda och leverera service och tjänster åt stadens invånare allt från bostäder, skolbyggnader, omsorgsboenden, mässfastigheter, arenor, kultur – till hamnanläggningar, parkering, fjärrvärme, fibernät, vatten och avfall”.
En stor del av den kommunala verksamhet som kommer alla till del, både invånare och företag, betalas alltså absurt nog och år efter år inte bara av skatteintäkter, utan av just allmännyttans hyresgäster.
På fem år hade enligt en artikel i Hem & Hyra 2020 ”135 svenska kommuner totalt plockat ut 3,3 miljarder kronor ur allmännyttan. Pengarna har gått till allt från trygghetssatsningar och äldreboenden till integrationsprojekt och vägbyggen. Trots att det bara är en liten del av befolkningen som bor inom allmännyttan sponsrar hyresgästerna alltså projekt som kommer alla till godo.”

Frysta hyror är därför här och nu ett självklart första krav.

Talande exempel var hur Norrköping mjölkat sitt bostadsbolag på 390 miljoner kronor. ”Pengarna gick bland annat till LSS-boenden, äldreboenden och hem för missbrukare – men spenderades även på lyktstolpar vid skolor, konsultarvoden och en arkitektritad boulebana”.
I Luleå plockade kommunen för några år sedan ut 400 miljoner kronor för att bygga badhus och rusta upp lekplatser. Allt med hänvisning till att pengarna användes för bostadssociala ändamål.
Enligt en färsk siffra har Malmö under de senaste åtta åren låtit MKB:s hyresgäster bidra med 482 miljoner kronor till Malmö stads verksamhet. Enligt kommunledningens budgetförslag blir det inget vinstuttag i år, något som dock än så länge bara är ett tillfälligt beslut.
I Stockholm har den nya majoriteten precis sänkt avkastningskravet med en summa som enligt Yngve Sundblad i Hyresgästföreningen motsvarar 6,2 procent av hyresintäkterna, utan att detta ännu har ruckat på kravet att höja hyran med 8,7 procent.

Att privata fastighetsbolag tar ut minst lika höga hyror trots att de inget betalar för kommunens verksamhet innebär istället guldbyxor för deras ägare och fastighetsspekulanter i stil med Blackstone och Vonovia som strömmat till Sverige för att spela monopol med våra miljonprogramsområdens fastigheter.
Till saken hör att alla hyresgäster idag även diskrimineras jämfört med boende i egnahem och bostadsrätter som på en rad sätt subventioneras genom borttagen fastighetsskatt, ränteavdrag på bolån samt ROT- och RUT-avdrag.
Frysta hyror är därför här och nu ett självklart första krav. Kampen måste därefter fortsätta för en helt nya sociala bostadspolitik, något som även nätverket Nej till marknadshyra står bakom.
Centrala krav är då ett stopp både för den privata fastighetsspekulationen och allmännyttans plundring av sina hyresgäster genom en ny, vinstbefriad och hyresnormerande allmännytta som står under demokratisk kontroll av de boende.
Vidare krävs statligt stöd till att bygga bort bostadsbristen med goda och klimatsmarta hyresrätter som alla har råd med.

PROTESTERA MED NEJ TILL MARKNADSHYRA OCH SKIFTET

Här följer ett axplock av protesterna som äger rum den 10 december.
Du hittar fler på prisprotesterna.se.

Stockholm: Medborgarplatsen kl 15.00.
Göteborg: Järntorget kl 15.00.
Malmö: Möllevångstorget kl 17.00.
Uppsala: Slottsbacken kl 15.00.
Helsingborg: Gustav Adolfs torg kl 15.00.
Umeå: Ålidhems Centrum kl 12.00.
Luleå: Utanför Smedjan kl 14.00.
Boden: Medborgarplatsen kl 12.00.

Stockholmsförorter med protester
Hökarängen: Hökarängen Centrum kl 14.00.
Husby: Husby Centrum kl 13.30.
Jordbro: Hurtigs torg (Jordbro C) kl 11.00.
Brandbergen: Utanför Brandbergen C kl 13.00.

Inlägget Stoppa hyreschocken och plundringen av hyresgästerna dök först upp på .

Kommentarer är stängda.