Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Blank Spot Project nominerat till Stora Journalistpriset

Blank Spot Project har nominerats till Stora Journalistpriset som ”Årets Förnyare” för ”Cards of Qatar”. Juryns motivering lyder: ”När världens blickar vänds mot Qatar spelar Blankspot ut fotbollskorten och VM-byggets dödsoffer träder fram.”

– Vi ville gå bortom debatten om siffror och berätta historierna om de som dött. Tillsammans med ett team av lokala journalister i Indien, Nepal och Bangladesh, började vi i fjol samla in berättelser om migrantarbetare direkt från de överlevandes familjer och änkor, säger Martin Schibbye, chefredaktör och medgrundare av Blankspot.

Fotbollskort

Journalistiken presenteras i form av fotbollskort. I stället för fakta om spelare berättar korten om de migrantarbetare som aldrig återvände från Qatar.

– De fungerar som en ingress till fler artiklar och reportage om migranternas situation i hemländerna och i Qatar. Vi vill försöka förstå varför de reste och vad konsekvenserna blev när de inte kom hem.

Idén att använda fotbollskort som ett effektivt sätt att visualisera arbetsvillkoren för migrantarbetare uppkom tidigt i processen med inspiration bland annat från redaktionens fotbollsintresserade barn som samlat kort genom åren.

– Vi är en liten sajt med en ganska typisk läsarkrets för vår journalistik från underrapporterade regioner som Afrikas Horn eller Nagorno-Karabach. Utmaningen för oss var hur vi skulle kunna nå nya läsargrupper. Idén att presentera den här tematiken i form av fotbollskort var snabbt given. Det är ett guldläge att använda sig av den kommunikativa bryggan som fotbollskort är till vår journalistik, säger Brit Stakston, mediestrateg och medgrundare av Blankspot.

Forza Football

För två år sedan träffade vi svenskgrundade fotbollsappen Forza Football med två miljoner användare i ett långt och mycket kreativt möte. Blankspot arbetar av tradition med olika partner och media och här fanns det uppenbara samarbetsintresse.

– Det var direkt tydligt att vi och Forzas grundare Patrik Arnesson förenades i en ambition över att vilja belysa frågan genom journalistik och engagerade fotbollsfans. Att Blankspot sedan när journalistiken väl fanns kunde nå fotbollsfans via Forza var ytterligare ett bonus, säger Brit Stakston.

Forza bidrog även rent ekonomiskt genom att finansiera delar av vår fotbollsbevakning inom ämnet utan att ha ett redaktionellt inflytande. Just i dagarna har vi också genom samarbetet med Forza kunnat ställa frågor till deras användare som inom kort blir mer journalistik i ämnet.

Cards of Qatar

Blankspots ambition med reportageserien ”Cards of Qatar” som helhet är att öka kunskapen om migrantarbetares villkor. Vi ville sprida berättelserna till en stor publik samtidigt som de sätter press på FIFA och andra organisationer som arrangerar sportevenemang.

All journalistik på Cards of Qatar är publicerad på engelska samt under en ”creative commons” licens. Det har lett till att Cards of Qatar hittills är publicerat i minst åtta länder och ofta kombinerat med utställningar i museer, gallerier eller manifestationer av fotbollsspelare.

– Den här reportagserien handlar om att uppmärksamma de som byggt och jobbat i Qatar sedan landet fick VM. Att minnas människorna – och hedra dem när VM drar i gång.  Familjerna som intervjuats vill att deras berättelser ska nå så många som möjligt och genom nomineringen nås än fler.

Intervjuerna i Nepal är genomförda av Udwab Bhatterai och Martin Schibbye. Somya Lakhani har kontaktat familjer i Indien, Muslima Jahan Setu och Mohammed Owasim Uddin Bhuyan gjorde intervjuer i Bangladesh. Berättelser från Qatar och Nepal har även samlats in av Ivar Andersen och Jonas Gratzer. Texterna har översatts till engelska av Majsan Boström.

Missa inte alla de löpande artiklar och längre reportage om migrantarbetares villkor i Qatar på Cards of Qatar.

Ursprungligen publicerat på Blankspot. Publicerat här i enlighet med licensen CC BY-NC-ND 2.5 SE.

Mer om Qatar

En kommentar

  1. […] Brit Stakston och Martin Schibbye ihop med fotbollsappen Forza Footballs Patrik Arnesson vann Stora Journalistpriset som Årets förnyare. Juryns motivering var: ”När världens blickar vänds mot Qatar spelar […]

Kommentarer är stängda, men trackbacks och pingbacks är öppna.