Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Plume – bloggprogramvara för Fediversum

Plume är en programvara för bloggande som skrivits direkt för Fediversum med ActivityPub inbyggt redan från början. Det skiljer sig från det två andra stora bloggprogramvarorna med stöd för protokollet ActivityPub, WordPress och WriteFreely.

I WriteFreely är ActivityPub numera inbyggt och alla instanser (servrar) med WriteFreely är en del av Fediversum. För att en WordPressblogg ska kunna bli en del av Fediversum krävs däremot att ett tillägg installeras. Det kräver en aktiv handling.

Ett Plume-konto kan följas från andra programvaror och instanser som är en del av Fediversum. Dessutom går det att följa andra konton på andra instanser i Fediversum. Det går inte med WriteFreely men däremot med WordPress (via tillägg).

Ett problem med Plume är dock att det inte längre utvecklas eller underhålls aktivt.

Läs mer om Fediversum.

Det finns många instanser med Plume som är igång och den som vill blogga kan registrera på en del av dem. Det finns dock inga öppna svenskspråkiga instanser. Men de som utvecklat programvaran avråder från att installera den på en ny server då det inte längre sker nån utveckling. De rekommenderar därför att den som vill blogga och kunna nå hela Fediversum automatiskt istället ska använda WordPress med ActivityPub eller WriteFreely.

Mer om Fediversum.

Statistik: