Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Writefreely – bloggalternativ till WordPress

WriteFreely började som en integritetsfokuserad skrivplattform med namnet Write.as i slutet av 2014 av ett företag som heter Musing Studio. På plattformen och sajten gick det att publicera individuella och anonyma inlägg. Det gick inte att registrera sig på sajten.

Under hela 2015 lanserades Write.as-appar för Android, iOS, Chrome OS, webben samt Windows/MacOS/Linux via kommandoraden och ett webbläsartillägg. Programvaran och sajten utvidgades allteftersom.

Under 2016 lanserades konton och bloggar som en del av sajten. Fritt och gratis med enkla funktioner men med betalning för mer avancerade funktioner.

I slutet av 2018 adderades stöd för ActivityPub-protokollet och programkoden gjordes om i grunden. Programvaran släpptes under en fri, öppen och gratis licens och fick namnet WriteFreely. Progarmmet är utvecklat i Go (golang) med lite LESS och javascript i användargränssnittet. Det kräver små resurser och en MySQL-databas.

Musing Studio driver själva instansen write.as. Dessutom driver de bildsajten snap.as, kommentarsprogramvaran remark.as och sajten submit.as som alla är integrerade med write.as. Remark.as håller på att utvecklas för att använda ActivityPub och kommunicera med alla programvaror som är en del av Fediversum.

Läs mer om Fediversum.

Idag är WriteFreely en distribuerad och federerad programvara som kan installeras på många servrar som kommunicerar med varandra och övriga Fediversum. Medan varje WordPressinstallation kräver att et tillägg installeras för att instansen ska kunna bli en del av Fediversum är varje instans av WriteFreely redan från början en Fediversum-instans.

I Sverige finns inga öppna svenskspråkiga instanser med WriteFreely.

Mer om Fediversum.

Statistik