Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

WordPress – nästan hälften av alla webbsidor

Nästan hälften av alla webbsajter (43%) använder den fria och öppna programvaran WordPress som från början utvecklades av företaget Automattic Inc som fortfarande är deltar i utvecklingen. Men programvaran ägs idag av WordPress Foundation.

WordPress är utvecklat i PHP med databasen MySQL som grund. MySQL är också fri och öppen programvara. Programvaran kan användas till vilka sajter som helst och det finns 1 000-tals tillägg som bidrar till att öka möjligheterna och användbarheten. De flesta tillägg är gratis men många har också en mer avancerad version som kostar pengar. De görs ofta av små kommersiella företag eller av enskilda personer.

Det finns också 1 000-tals olika färdiga teman för utseenden som kan användas. Många är gratis medan andra är kommersiella.

Det finns en del större tillägg som är värda att nämna såsom BBPress för diskussionsforum. BB Press är öppen och fri programvara som utvecklas av en stor och spridd grupp av utvecklare varav en del är anställda i Automattic.

På samma sätt är BuddyPress en fri och öppen programvara för att förvandla WordPress till en fullfjädrad social mediesajt. Även det har en stor och diversifierad grupp av utvecklare. Det finns även tillägg till BBPress och BuddyPress på samma sätt som det finns tillägg till WordPress.

Ytterligare en fri och öppen programvara som fungerar som ett tillägg till WordPress är WooCommerce som ägs och utvecklas av företaget Automattic. Även WooCommerce kan byggas ut med egna tillägg.

Automattic driver också webb- och blogghotellet WordPress.com och den sociala mediesajten Tumblr.com. Alla bloggar och sajter som finns på WordPress.com kan precis som alla andra bloggar och sajter på andra domäner som använder programvaran WordPress bli en instans på Fediversum. Meningen är att Tumblr.com också ska utvecklas så att sajten har stöd för ActivityPub och därmed bli en del av Fediversum.

Även en del andra blogghotell använder WordPress. De flesta som erbjuder fri och gratis wordpress finansierar det hela med reklam. Det gäller också wordpress.com. Några som är icke-kommersiella, fria och öppna är Noblogs och Blackblogs.

Läs mer om Fediversum.

Genom tilläggen kan WordPress som redan nämnts fungera som grund för diskussionsforum (BBPress), som socialt medium i sig (BuddyPress), internetbutik (WooCommerce och många fler) samt bli en instans i Fediversum genom att det finns tillägg för ActivityPub som kan göra varje installation av WordPress till en instans i Fediversum. Det fungerar dock inte med Buddypress och det är lite oklart om det fungerar med BBPress.

Idag är WordPress den programvara som står för flest Fediversum-instanser efter Mastodon. I Sverige finns dock inte så många WordPressajter som gjorts till instanser i Fediversum. Men några finns.

Mer om Fediversum.

Statistik