Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Friendica – istället för Facebook

Friendica är ett socialt nätverk och en av Fediversums ersättare för Facebook. Friendica kombinerar mycket av funktionaliteten som finns hos Facebook och Twitter.

Det går att tagga användare och grupper, skicka direktmeddelanden, använda och följa hashtaggar, skapa fotoalbum och evenemang, gilla, ogilla och kommentera inlägg och dela inlägg igen. När ett inlägg väl har publicerats kan det fortfarande redigeras och uppdateras över hela nätverket.

Användare kan också skapa flera profiler, så att olika grupper av människor (som vänner eller arbetskamrater) kan se en helt annan profil när de tittar på samma sida. Dessutom går det att skapa offentliga grupper och privata diskussionsgrupper eller forum.

Friendica är en del av Fediversum, så det går att kommunicera med andra än Friendica-användare. Alla över hela Fediversum som exempelvis Mastodon, Misskey och Pleroma. Men det går också att kommunicera med program som använder andra protokoll än ActivityPub som Diaspora och OStatus. Friendica kan också kommunicera med Twitter och inlägg kan publiceras på Tumblr, Bluesky, Blogger Pump.io och Libertree samt sajter med WordPress.

Läs mer om Fediversum.

Friendica och liknande program som kan ersätta Facebook är inte i närheten av att ha samma mängd användare som de program som kan ersätta Twitter. I Sverige finns bara ett par små privata Friendica-instanser.

Mer om Fediversum.

Statistik: