Elkrisen får regeringen att tillfälligt stoppa omprövningen av miljötillstånd för vattenkraften. Alla prövningar som ännu inte påbörjats flyttas fram i tolv månader, enligt förslaget.
– Prövningen av kraftverken behöver gå vidare, men bedömningen är att det krävs tolv månader för att analysera läget och genomföra de förändringar som kan bli nödvändiga, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) på en pressträff.
I Tidöavtalet slår regeringen och SD fast att omprövningen av miljötillstånd för vattenkraften ska pausas tills det är kartlagt vilka konsekvenser omprövningen får för elproduktionen.
Nu meddelar regeringen att pausen blir tolv månader.
Snabb behandling
Ansökningar som skulle ha lämnats in den 1 februari nästa år ska i stället lämnas in den 1 februari 2024. Alla senare datum skjuts också fram ett år. De omkring 80 prövningar som redan lämnats in kommer att behandlas enligt plan.
Ärendet kommer att snabbehandlas. Förordningsändringarna ska träda i kraft den 30 januari.
– Vi är oerhört måna om att Sveriges abonnenter inte ska drabbas av frånkoppling, men vi är också angelägna att genomföra åtgärder vid vattenkraftverken så att deras negativa inverkan på miljön minskar, säger Pourmokhtari.
Förslaget skickas redan i dag på remiss och remissinstanserna får en vecka på sig att komma in med synpunkter.
Oron för den påverkan som både vattenkraft och andra delar av samhället har på miljön kvarstår, enligt Romina Pourmokhtari.
– Vi ligger efter i det arbete som vi behöver göra för våra ekosystem. Men det vi ser just nu är att de här tillståndsprövningarna inte klingar väl med det energiläge vi har.
Hon hoppas att vattenkraftverken under pausen kommer att ta fram ännu bättre underlag för tillståndsprövningen som hon menar kommer att fortgå.
”Varje timme räknas”
Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) framhåller att risken för bortkoppling gått från låg till reell under hösten.
– Vi är i en situation där varje kilowattimme räknas, säger Busch.
Det gör vattenkraften mycket viktig, anser hon.
– Vattenkraften är elsystemets fossilfria ryggrad och tryggar vår elförsörjning såväl när solen inte skiner och vinden inte blåser som när vi har den svåra situationen att det är kallt och det eventuellt har slocknat.
TT: Vill regeringen bygga ut vattenkraften?
– Det är inte föremål för diskussion i dag, nu hanterar vi den befintliga vattenkraften. Men detta visar att vattenkraften har egenskaper som är unika och robusta.
Kritik från miljöorganisationer
Omprövningen av vattenkraftens miljötillstånd syftar till att säkerställa en god miljö för växter och djur i svenska vattendrag. Miljöorganisationer som Naturskyddsföreningen har varit kritiska till en paus.
Från branschen välkomnas den däremot. Samtidigt frågar sig Svensk Vattenkraftförening om tolv månader räcker.
– Vi ser hur myndigheterna har kört det hela i diket och vi undrar: hinner man verkligen göra det omtag som är nödvändigt med regelverk och myndighetsstruktur på tolv månader, säger Thomas Sandberg, styrelseordförande för Svensk Vattenkraftförening.
Läs mer:Splittrade åsikter kring vattenkraftens nya miljökravMaxad vattenkraft påverkar djurlivet
Inlägget Regeringen pausar miljöprövningar dök först upp på Landets Fria.