– Jag tror att det var vid ett enstaka tillfälle frågan om Nato och Sveriges relation till Kurdistan ställdes till oss, och det var av en journalist, säger Alesia Goncharik från Örebro arbetarekommun.
Hon menar att det annars sågs som självklart av dem hon mötte i Kurdistan att det finns nära band mellan svenska Socialdemokraterna och dess kurdiska systerparti PUK.
– Var vi än var träffade vi människor som pratade svenska för att de bott i Sverige en tid och nu är tillbaka för att bygga upp Kurdistan, säger Alesia Goncharik.
Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan har uttalat sig om att landet kommer att blockera Sveriges och Finlands Natointräde på grund av kontakter med vad de menar är kurdiska terrorister. Sverige har sedan tidigare fördömt de väpnade och internationellt klassade terroristorganisationerna men har sedan länge arbetat med att stödja demokrati i Kurdistan. Tidigare har regeringen gått ut med att de ska fördjupa relationen med PYD i norra Syrien och oron kring detta var något som fick den politiska vilden Amineh Kakabaveh att tveka inför en misstroendeomröstning. Amineh Kakabaveh sa sedan till SVT att hon lugnats av Socialdemokraternas partisekreterare som betygat att intentionen står fast.
– Örebro arbetarekommun har starka förbindelser med Kurdistan och många kurder som bor här i Sverige är medlemmar i både Socialdemokraterna och PUK, berättar Alesia Goncharik.
En av de drivande i Örebro arbetarekommuns samarbete med PUK för demokratiutveckling är Farhan Mohammad som både är medlem i PUK och S-ledamot i Örebro läns regionfullmäktige.
– Många i PUK har personlig kännedom om och ser upp till den svenska välfärdsmodellen och vill nu arbeta för att bygga upp välfärden i Kurdistan, men de måste förstås få göra det efter de förutsättningar som råder där i dag, säger Alesia Goncharik.
Hon menar att det finns en stor misstro mot politiker och demokrati och generellt ett lågt valdeltagande, därför är stödet från OPC och Socialdemokraterna viktigt.
– Syftet med våra resor dit är att bygga upp en ledarskapsutbildning på plats där vi särskilt vill lyfta fram unga och kvinnor, och på så sätt öka det demokratiska inflytandet internt i partiet och i politiken. Vi kommer även att ta emot en delegation från PUK i Örebro senare i sommar då de kommer få ta del av hur vi bedriver vår valrörelse här, säger Alesia Goncharik.
Under resan träffade den svenska delegationen bland annat utskottsordföringar för parlamentet och vice premiärministern. Tanken är att Kurdistan ska hålla val till hösten men innan dess vill PUK reformera valsystemet som de i nuläget anser inte är rättssäkert. Dessutom arbetar PUK aktivt med att få en mer jämställd organisation något som Alesia Gonacharik tror Sverige kan hjälpa till med som förebild.
– Tidigare har jag varit engagerad i ett OPC-projekt där vi byggde upp en folkhögskola i Ryssland men att arbeta med ett projekt i mellanöstern är något helt annat. Tänk dig att du är i en mångmiljonstad på marknaden och det kryllar av människor men du ser inte en enda kvinna för alla är hemma, säger Alesia Goncharik.
Hon berättar också att det var första gången hon befann sig i rum med enbart män där männen ignorerade henne och fokuserade enbart på de andra manliga deltagarna från Sverige.
– Det var rätt märkligt att till exempel inte få ögonkontakt och att uppleva att de tyckte det var märkligt att jag som kvinna var där alls, säger Alesia Goncharik.
Därför bestämde sig den svenska delegationen att ställa krav på kvinnlig representation även från PUK i mötena som anordnades.
– Jag upplevde att ledare i partiet tog det väldigt positivt. Det finns en vilja att modernisera partiet och de är väldigt stolta över att de exempelvis på sin senaste kongress tagit beslut om att öka andelen kvinnliga ledamöter i styrelser, säger Alesia Goncharik.
Alesia Goncharik är till vardags politisk sekreterare i Region Örebro län och kommer de närmaste fem åren att ha ansvar för demokratiprojektet i Kurdistan. Närmast för hennes del väntar ett stormöte med OPCs olika projekt i Mellanöstern som kommer hållas i Beirut.
– Det kommer bli väldigt intressant och jag ser fram emot att få input från hur de jobbat med projekt i Palestina och Tunisien.