Vårdpersonalen kräver bättre arbetsmiljö och höjda löner som ett steg i att lösa vårdkrisen (Foto: CC).
av Katja Raetz, specialistsjuksköterska // Artikel i Offensiv
Vårdstrejken i Finland är inne i andra veckan med oförminskad styrka. Som Offensiv tidigare har rapporterat startade vårdstrejken den 1 april med att 25,000 gick ut i strejk i en första våg som avslutas vid påsk. I lördags (den 9 april) demonstrerade flera tusen för att sätta ytterligare press på arbetsgivarna.
De båda vårdfacken Tehy och Super har nu varslat för strejkens andra våg som ska börja den 20 april och omfatta 35,000 anställda. Enligt facken är skälet till den femdagarspaus som finns mellan de båda strejkvågorna att man vill tvinga arbetsgivarna tillbaka till förhandlingsbordet.
De strejkande kräver lönehöjningar på 3,6 procent per år utöver de vanliga, avtalade höjningarna, och förbättrat arbetsmiljö för att bland annat lösa sjuköterskebristen, vilket arbetsgivarna hävdar att det inte finns resurser till. Samtidigt kommer flera rapporter om hur arbetsgivarna under strejken kräver att fler personal undantas från strejken för så kallat skyddsarbete, det vill säga kräver en högre grundbemanning under strejken än vad som är vanligt.
Tehy har exempelvis rapporterat att intensivvårdsavdelningen på Nya barnsjukhuset i Helsingfors under veckosluten i februari-mars oftast bara har haft en bemanning på sex till åtta vårdpersonal, och som minst fyra. Under strejken har arbetsgivaren däremot tvingat fram en bemanning på minst nio vårdpersonal med argumentet att strejken inte får hota patientsäkerheten.
En vårdanställd som jobbar på en jouravdelning för barn med psykiska störningar berättar för svenska Yle:
– Vi har haft situationer där vårdpersonalen varit fem på morgonskiftet, tre på kvällen och tre på natten. Det är att balansera på en knivsegg ifall det skulle hända något; vi pratar ändå om barn och unga med otroligt tuff bakgrund som kommer till vår avdelning. Det har varit mer regel än undantag den senaste tiden att det har varit underbemanning. (…) Nu under första strejkveckoslutet hade min avdelning nio vårdpersonal på morgonskiftet, sju under kvällen och tre på natten. Så har det fortsatt efter det.
Det är inte bara en upptrappning av vårdstrejken som planeras efter påsk. Även lärare, socialarbetare och barnskötare ha aviserat fortsatta strejkaktioner.
Inlägget Finland: Vårdstrejken inne på sin andra vecka dök först upp på .