Jag älskar att äga. Så löd Moderata ungdomsförbundets slogan från år 2000. Den nya förslaget som presenterats om startlån till förstagångsköpare skulle lika gärna kunna vara en fortsättning på Muf-kampanjen.
Evig andrahandscirkus, svarta köp av hyreskontrakt, lån som aldrig kommer kunna betalas tillbaka. Bostadsmarknaden är minst sagt galen. Det kan de flesta skriva under på.
Utredaren Eva Nordström verkar ha gjort ett gediget arbete. Men problemet hon är satt för att lösa är inte det mest akuta på bostadsmarknaden. Hade det varit så att det fanns en uppsjö av små bostadsrätter som inte kunde hitta köpare, då hade lösningen med startlån varit fenomenal. Men tyvärr är det inte där skon klämmer.
Problemet är att det finns för få bostäder att köpa. Det löser man inte genom att mata förstagångsköpare med en ekonomisk motsvarighet till anabola steroider.
Om det är något som är bra med förslaget, så är det att det är gratis – i det korta perspektivet. Staten behöver bara gå in med kreditgarantier, det vill säga backa upp lånen om det går illa för låntagaren. Med bostaden som säkerhet torde det vara hyfsat säkert för skattebetalarna.
Men, i det långa perspektivet är jag inte säker på att det är en bra idé. Ett skäl är att de svenska hushållen redan är kraftigt skuldsatta. Internationella bedömare, som OECD, pekar redan ut skuldsättningen som en makroekonomisk risk.
Ett annat skäl är att utredaren själv säger att startlånet kommer att leda till att förstagångsköparna får en ökad köpkraft på 7 % (!). Alla ettor och små tvåor med en köpeskilling på upp till 2 500 000 kr kommer alltså att stiga i pris till närmare 2 700 000 kr. Därmed har en stor del av startlånet redan ätits upp. De enda som tjänar på det är bankerna och de som redan äger sin bostad.
Må M, SD och KD bli ihågkomna för att de avskaffade investeringsstödet inför 2022 års budget och gjorde det svårare för vanligt folk att ha råd med ett hem.
När det sedan kommer till förslagets påverkan på den ekonomiska jämlikheten, så lämnades detta märkligt nog okommenterat under utredarens pressträff.
Inte nog med att förstagångsköparen måste spara ihop över 100 000 kr. Den måste också vara ”kreditvärdig” ur bankernas perspektiv. Till exempel innebär det att man behöver ha en fast anställning med tillräcklig inkomst. Den som jobbar deltid i en butik, är timanställd på en restaurang eller vikarierar som lärare göre sig alltså icke besvär.
En snabb jämförelse med studielånet visar hur skevt startlånet är. Studielånet kan tas av vem som helst, oavsett ekonomiskt utgångsläge. För startlånet krävs att du själv kan pytsa in 125 000 kr. Ju mer studielån som tas, desto gynnsammare för alla andra medborgare som backar upp lånet. Ju mer startlån som tas, desto högre bostadspriser och högre skuldsättning.
Nej, bättre då att köra vidare med ett beprövat recept – investeringsstöden för hyresrätter och studentbostäder. Genom dessa har man sedan 2017 startat byggandet av 53 000 bostäder. Dessutom med hyresnivåer som gör att personer med normala inkomster har råd med hyran.
Må Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna bli ihågkomna för att de avskaffade investeringsstödet inför 2022 års budget och därmed gjorde det svårare för vanligt folk att ha råd med ett hem.
Mycket vatten har runnit under broarna sedan millennieskiftet. Muf:s kampanjmakare utgör nu Moderaternas ledande skikt. Visst måste en regering ta hänsyn till vilken politik de kan få igenom i riksdagen. Men att lägga fram ett förslag som både ökar skuldsättningen, spär på prisrallyt och inte i grunden löser bostadsbristen – det är inget vackert politiskt arv för någon.
Inlägget Därför är startlån för unga en dålig idé dök först upp på Dagens Arena.