Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Så ljuger SD om fängelsestraff

Bilden som sprids på sociala medier har i skrivande stund fått tusentals tummar upp och hundratals delningar och än fler grova och otrevliga kommentarer med en hel del desinformation om tillståndet i landet. Men det är också flera förvånade kommentarer under inlägget som till exempel:

”Varför har vi då fängelser? Är de inte till för att låsa in dömda brottslingar? Och tydligen tycker vissa partier att det är o.k. att rymma från sitt straff.” skriver en person på Sverigedemokraternas Facebooksida.

Andra är mer upprörda än förvånade och en användare skriver:

”Det borde vara en självklarhet för alla partier att ingen brottsling ska rymma. Att det finns partier som stöttar rymning är en skam.”

Ja, varför har vi fängelser är ju en berättigad fråga och tycker Socialdemokraterna att man ska få rymma från dem?

Bakgrunden till att Sverigedemokraterna gick ut med bilden och sina påståenden grundar sig i en långdragen debatt kring om det behövs en ny lag mot rymningar som tagits upp igen i riksdagens justitieutskott. 

Där reserverade sig Socialdemokraterna mot detta och SDs rättspolitiska talesperson Tobias Andersson frågade på riksdagens frågestund justitieminister Morgan Johansson (S) om det. 

– Man kan väl säga att när man inte har någonting annat att komma med kommer man gärna med sina symbolfrågor, och det är väl det som Sverigedemokraterna gör nu. Det förslag som man lägger fram här spelar ingen som helst roll, framför allt mot bakgrund av att det knappt är någon som rymmer från svenska fängelser längre. För 15–20 år sedan hade vi problem med rymningar, men det har vi faktiskt inte längre, så det här får man nog snarare skriva på symbolikens konto, säger Morgan Johansson (S).

Men tycker Socialdemokraterna att brottslingar ska slippa hamna bakom lås och bom? Nej. Morgan Johansson gav svar på detta i samband med en fråga om beläggningen på svenska fängelser:

– Det stämmer att vi nu har en situation med så gott som hundra procents beläggning på både häkten och anstalter. Det är en effekt av att vi nu har fler poliser än någonsin, att vi har hårdare straff än någonsin i modern tid, att Polisen har bättre verktyg än någonsin och att vi har mer kameraövervakning än någonsin. Brottsbekämpningen har helt enkelt kommit igång. Det innebär att allt fler döms och att de som döms också döms till längre fängelsestraff. Folk som tidigare sprang runt med vapen på stan sitter nu i stället i buren, vilket är precis så det ska vara, säger Morgan Johansson (S).

Faktum är att enligt Brottsförebyggande rådets, Brå, statistik så har lagföringen som sjunkit sedan 2009 under alliansens regering vänt. Sedan 2017 har antalet lagförda, de som hamnar i fängelse ökat.

Fakta i korthet

1) Allt fler gängkriminella sitter i fängelse, och de sitter längre. Förra året utdömdes 448 fängelseår som en följd av myndighetssamverkan mot grov organiserad brottslighet. Det är det högsta antalet någonsin, och mer än en fördubbling från 2019. Ett rekordstort antal gängmedlemmar sitter nu i fängelse.  Detta presenterades i en rapport från Polismyndigheten och elva andra myndigheter om samarbetet mot den grova organiserade brottsligheten under året.

2) 42 miljoner kronor beslagtogs från kriminella, nästan 100 miljoner kronor påfördes i höjda skatter och över 60 miljoner kronor återkrävdes i felaktigt utbetalade bidrag. 

3) Poliser ska kunna lösa brott med släktforskning tycker regeringen. Därför gavs nyligen i uppdrag att utreda de frågor som behöver lösas för att metoden ska kunna användas. Metoden har visat sig vara ett kraftfullt verktyg för att identifiera personer som har gjort sig skyldiga till brott när dna-spår säkrats och andra utredningsmetoder inte räckt till.

4) Biometriutredningen har sedan tidigare i uppdrag att se över möjligheterna att använda så kallad biometri i brottsbekämpningen – till exempel fingeravtryck, dna och ansiktsbilder. Utredningens förslag ska redovisas senast 20 februari 2023. Därefter går man vidare med lagstiftning.

Upptäck mer från Nyhetskartan.se

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa