Nyligen avslöjade Uppsala kommun ett systematiskt fusk hos ett privat hemtjänstföretag och i dagarna har dessutom Brottsförebyggande rådet, Brå, släppt en rapport om att kommuner köper in mer och mer välfärd från privata företag vilket öppnar för grov kriminalitet om det inte finns tillräckliga kontrollsystem.
Boel Godner berättar att Södertälje var tidigt ute i att bekämpa organiserad brottslighet som försökte sko sig på samhället och att de fick lära sig den hårda vägen.
– Vi hade en härva med personlig assistans och hemtjänst och så var det den grova organiserade brottsligheten med mord och utpressning. Dessutom så fanns det också sådana tendenser att man ville påverka kommunens beslut på olika nivåer, säger Boel Godner.
Därför bestämde sig kommunen 2014 att som Boel Godner beskriver det, dammsuga alla vägar in i kommunen.
– Då hittade vi först och framför allt försörjningsstöd där vi snabbt kunde upptäcka ett systematiskt fusk. Men vi hittade också bygglov där det fanns möjligheter så länge en enskild bygglovshandläggare kan fatta beslut själv.
Sedan dess har Södertälje kommun ändrat strukturerna där handläggare handlar i ett sammanhang där de inte fattar beslut själva. Något som sparat kostnader för över 100 miljoner kronor av skattepengar. En process som Boel Godner pratat om för många kommuner.
– Men det är viktigt att visa att det finns ett politiskt stöd för alla förändringar, medarbetarna måste känna att det finns ett stöd i hela kedjan.
Ett annat sätt att stävja brottslighet var att tidigt inleda ett samarbete med Polisen. Nu är samarbete mellan kommun och polis vanligare än tidigare men redan 2011 så skakades det hand mellan polis och kommun.
– Vi har ett otroligt tajt samarbete med poliser. Jag sitter ju med dem inför varje budget och de kommer också hit på varje kommunstyrelsesammanträde.
Rent fysiskt finns det också en närhet mellan kommun och Polisen i och med att en socialsekreterare från kommunen har sin arbetsplats på polisstationen.
Just det fysiska avståndet tror Boel Godner är viktigt i många steg, 2011 tog inte bara kommun och polis i hand utan även de politiska partierna hade bestämt att arbeta tillsammans med de stora frågorna kring brottslighet och skola. När det skulle ske flytt av kansliernas arbetsplatser togs därför ett gemensamt beslut att alla partier skulle sitta i samma öppna kontorslandskap.
– Jag tror den höga smärtan drev oss. Det är extremt svåra problemen, så jag brukar säga det att nationellt kunde man kanske lära sig lite av det att det går. Man ju tänka sig att oppositionen och regering skulle kunna samsas i de viktigaste frågorna, men de är inte riktigt där än kan man säga.
Boel Godners tips för att knäcka ekonomisk brottslighet
•Ha ett nära samarbete med Polisen, se till att ses ofta och involvera Polisen i vikta processer. Ha gärna en fysisk närhet, Södertälje har till exempel personal som har sin arbetsplats i polishuset.
•Se till att ha en bred överenskommelse mellan partierna om att detta är ett problem som alla måste arbeta efter.
•”Dammsug” ingångarna för brottsligheten, undersök på vilket sätt brottslingar kan sko sig och hur.
•Sätt tjänstemän i ett sammanhang där enskilda personer inte kan fatta beslut själva som kan gynna brottslighet utan att flera involveras i besluten
Lyssna på avsnitt nummer 13 av Aktuellt i kommunpolitiken.