Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Regeringen lanserar ny maskot för de svenska pansar­skotten

Det svenska beslutet att satsa på ett omfattande militärt stödpaket till Ukraina efter den ryska invasionen av landet, med bland annat 10 000 närpansarvärnsvapen, har skapat mycket diskussion – och inte minst en omfattande politisk splittring inom den svenska vänstern. Nu lanserar regeringen en specialframtagen maskot för att tydligare få svenska folket att enas bakom den nya vapenstödpolitiken. Namnet på maskoten: ”Svenska pansarskotten”.

Symboler och maskotar framtagna med anledning av pågående krig och samhällskriser är ingenting nytt i Sverige. Under beredskapsåren under andra världskriget skapades till exempel symbolen ”En svensk tiger” – bestående av en blå-gul-randig sammanbiten tiger – i syfte att mana allmänheten till tystnad om allt som kunde skada Sverige, som vid tiden för kampanjen var omgivet av krigförande och ockuperade länder. Som svar på den svenska beredskapsårstigern lanserades för övrigt vid en tidpunkt även ”En dansk stör”, se bild.

Som svar på den svenska beredskapsårstigern lanserades vid en tidpunkt alternativkampanjen ”En dansk stör”. Foto: Reddit.com

Under covid-19-pandemin gjordes försök att lansera en maskot bestående av en fisk, en sej, omgiven av texten ”En svensk tvättarsej”. Och under början av den ryska invasionen av Ukraina såg vi från privatpersoners sida ansatser till en uppdaterad version av ”En svensk tiger”: ”En svensk håller truten”.

Nu väcks symbol- och maskotpolitiken från officiellt håll till liv igen. Det är den svenska regeringen som hoppas kunna skapa nationell enighet bakom pansarskottsstödet till Ukraina med kampanjmaskoten ”Svenska pansarskotten”.

Under covid-19-pandemin gjordes försök att lansera en maskot bestående av en sej, omgiven av texten ”En svensk tvättarsej”. Foto: Reddit.com

Kampanjen är också ett svar på att den svenska regeringen har haft svårt att driva igenom andra, till omfattningen mer verksamma insatser mot den ryska invasionen, såsom att få till stånd ett stopp för EU-ländernas miljardinköp av rysk fossilgas. Att lägga ett ökat fokus på pansarskotten från Saab Bofors Dynamics tros kunna balansera upp de tillkortakommandena.

Precis som är fallet med orden ”tiger”, ”stör” och ”sej” visar sig ”skotten” har två betydelser, varav en anses lämpa sig bra för en folklig maskot.

Informationsdirektör Den Smichu vid det svenska försvarsdepartementets kommunikationsavdelning är entusiastisk:

– Skotten, med kilt, säckpipa och stridbar blick där han skådar ut över höglandet, är redan en välkänd symbol för svenska folket. Vad symbolerar svenska pansarskotten? Vår reklambyrå föreslår en bepansrad blågul skotte att enas kring.

Den nya maskoten ”Den Svenska Pansarskotten”. Foto: Arbetaren

När departementets pr-byrå presenterade den nya maskoten för en fokusgrupp var några av reaktionerna ”Tuffaste skotten!”, ”Han har eld i pipan!”, ”Hårdaste pansarkilten!” och ”Han har runkat upp pansarstridsk*ken”.

Den sista associationen tvekar departementet fortfarande om, varför delar av den tecknade symbolen hittills lämnats täckta av en röd platta.

Rockmärken med den nya nationalsymbolen kommer att finnas tillgängliga från och med den 1 april.

Upptäck mer från Nyhetskartan.se

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa