Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Så lyckades Norges oljefond tjäna 645 000 euro per minut under 2024 Aktuellt Fokus

Under första halvåret 2024 ökade Norges oljefond, officiellt känd som Government Pension Fund Global (GPFG), kraftigt och lade till 168 miljarder euro till sin redan enorma portfölj. Denna ökning motsvarar cirka 645 000 euro i intäkter varje minut under den sexmånadersperioden. Vid den 30 juni 2024 nådde fondens totala värde 1,53 biljoner euro, en siffra som överstiger Spaniens BNP och som understryker fondens enorma omfattning och inflytande på de globala finansmarknaderna.

Så fungerar fonden: Portföljsammansättning och strategi

Förvaltad av Norges Bank Investment Management (NBIM) är GPFG en unik finansiell enhet. Den inrättades främst för att förvalta överskottsrikedomen som genererades från Norges petroleumsektor, med målet att bevara och öka landets förmögenhet för framtida generationer. I mitten av 2024 var fondens investeringar spridda över cirka 9 000 företag och omfattade flera tillgångsslag. GPFG portfölj domineras av aktier, som utgör 72 % av dess tillgångar. Detta fokus på aktier, särskilt inom tekniksektorn, var avgörande för fondens senaste framgång. Med investeringar i företag som Microsoft, Apple, Nvidia och Samsung utnyttjade GPFG teknikrallyt som drevs av innovationer inom artificiell intelligens (AI) och relaterade teknologier. Fondens aktieportfölj gav en imponerande avkastning på 12 % under första halvåret 2024, främst tack vare den starka utvecklingen av teknikaktier, särskilt på de amerikanska marknaderna.

I kontrast presterade räntebärande investeringar, som utgör 26 % av fondens tillgångar, sämre. Fonden noterade en nedgång på 1 % i sina obligationsinnehav, främst på grund av ogynnsamma förhållanden på de globala obligationsmarknaderna. Förlusterna var särskilt uttalade i Japan, där en försvagning av yenen och förändringar i penningpolitiken ledde till en nedgång på 13,3 % i värdet av fondens japanska statsobligationer. Europeiska obligationer gick också dåligt, med en nedgång på 3,3 %, medan amerikanska statsobligationer gav en blygsam avkastning på 1,1 %, vilket delvis mildrade underprestationen i denna tillgångsklass.

Utmaningar med diversifiering: Fastigheter och förnybar energi

GPFG har gradvis diversifierat sina investeringar och breddat sig till sektorer som fastigheter och onoterad infrastruktur, särskilt inom förnybar energi. Men dessa nyare satsningar har stött på utmaningar. Fastighetsportföljen, som inkluderar investeringar i kommersiella fastigheter i stora städer, fortsatte att minska, men i en långsammare takt jämfört med tidigare år. Under första halvåret 2024 minskade fastighetssegmentet med 1 %, en märkbar förbättring från -12,4 % som noterades 2023.

Infrastrukturen för förnybar energi, en sektor där fonden har satsat betydande resurser, visade på nedslående resultat med en nedgång på 18 %. Den negativa avkastningen beror på flera faktorer, inklusive hög konkurrens om kvalitetsprojekt, höga tillgångspriser och lägre än förväntade avkastningar. Trots dessa bakslag förblir GPFG engagerad i att öka sitt engagemang i hållbara investeringar, som ses som en långsiktig strategi i linje med globala miljömål.

Etiska och styrningsmässiga överväganden

En viktig egenskap hos GPFG är dess starka fokus på etiska investeringar. Sedan 2004 har fonden följt strikta etiska riktlinjer som påverkar dess investeringsbeslut. Dessa regler förbjuder investeringar i företag som är inblandade i aktiviteter som produktion av kärnvapen, tillverkning av tobaksprodukter eller kränkningar av mänskliga rättigheter. Fonden drog sig bland annat ur sina positioner i företag som Safran och andra företag som är engagerade i produktion av personminor och andra kontroversiella vapen.

Under de senaste åren har fonden också blivit mer engagerad i bolagsstyrningsfrågor. Den förespråkar aktivt en ökad könsdiversitet i styrelserummen och har infört en policy om att rösta mot styrelser utan kvinnor i de företag som fonden är investerad i. År 2023 röstade fonden mot sådana nomineringar i flera japanska företag och betonade vikten av mångfald för god styrning.

Fonden har också tagit ställning i frågor om verkställande ersättning. Under 2024 motsatte den sig lönepaket som bedömdes som överdrivna för högprofilerade VD, inklusive Tim Cook från Apple och James Quincey från Coca-Cola. GPFG ställningstagande kring inkomstskillnader och rättvisa löner har lett till att den röstat emot förslag om verkställande ersättning cirka 10 % av gångerna.

Vägen framåt: Balans mellan tillväxt och hållbarhet

När GPFG blickar framåt sträcker sig dess prioriteringar bortom finansiella avkastningar. Trots att fonden är rotad i oljerikedom anpassar den sig allt mer till globala hållbarhetstrender. Den har successivt ökat sina investeringar i grön teknik och hållbar infrastruktur, även om dessa sektorer fortfarande utgör en liten del av dess totala portfölj. I en intervju med CNBC i april 2024 noterade Nicolai Tangen, VD för NBIM, att även om konkurrensen om gröna tillgångar förblir hård och avkastningen har varit blygsam, finns det tecken på förbättring, vilket leder fonden till att fortsätta söka dessa möjligheter.

Detta engagemang för hållbarhet är inte utan utmaningar. Fonden står inför den dubbla pressen att upprätthålla hög avkastning samtidigt som den övergår till en mer hållbar investeringsmodell. Balansen mellan lönsamhet och etiska investeringar är särskilt synlig i fondens strategi för förnybar energi. Även om fonden förblir en av de mest transparenta i världen, och redovisar detaljerad data om sina innehav och röstningsregister, är frågan om hur man effektivt balanserar dessa konkurrerande mål central för dess strategi.

En fond som formar den globala finansmarknaden

Med sina enorma resurser och diversifierade portfölj är Norges oljefond en formidabel kraft inom global finans. Dess investeringar sträcker sig över kontinenter och sektorer, från toppmoderna teknikföretag i Silicon Valley till fastigheter i Europa och projekt för förnybar energi världen över. Trots de oundvikliga svängningarna i marknadsförhållandena positionerar fondens långsiktiga strategi, grundad i etisk styrning och framåtblickande investeringar, den som en nyckelspelare i att forma både finansmarknader och globala hållbarhetsinsatser. Fondens inflytande är obestridligt. Med en andel i nästan 1,5 % av alla börsnoterade företag globalt, påverkar GPFG beslut marknader och industrier över hela världen. Oavsett om det handlar om att rösta emot överdrivna VD-löner, driva på för bättre representation av kvinnor eller strategiskt svänga mot grönare investeringar, fortsätter Norges oljefond att sätta standarder både för finansiella prestationer och ansvarsfullt investerande.

Kommentarer är stängda.

Upptäck mer från Nyhetskartan.se

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa