Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

På spaning i Bokskörden

Av förklarliga skäl är Israel-Palestinakonflikten påtagligt närvarande i 2024 års bokskörd.
Karneval förlag ger ut Tio myter om Israel (i översättning av Anders Björnsson och Lars Ohlsson), av Ilan Pappé, professor i statsvetenskap vid universitetet vid Exeter i England. Pappé har tidigare kandiderat till Knesset för det israeliska kommunistpartiet och har tidigare bland annat publicerat boken The Ethnic Cleansing of Palestine (2006).
Oktoberförlaget har givit ut Israel: ockupation och apartheid skriven av Gunnar Olofsson, läkare som bott och arbetat i Mellanöstern, en bok som ger den långa historiska bakgrunden till den konflikt vars ursprung de svenska medierna nu påfallande ofta daterar till den 7:e oktober 2023.

Kulturjournalisten och författaren Shora Esmalian, som länge har skrivit om Palestina/Israel ger i sin bok, Gaza: att spränga ett getto (Verbal förlag), en lägesrapport från den attack på Gaza som det enligt en FN-rapport finns rimliga skäl att kalla ett folkmord.
I 7 Oktober – Hamas mot Israel: myterna, propagandan, sanningen, gör Ernesto Katzenstein, svensk-uruguyan med judiska rötter, en granskning av mediernas rapportering om Hamas attack på Israel.
För den som vill nå bortom myterna om Sveriges marginella roll i kolonialismen och välfärdsstaten som en ”kapitalism med mänskligt ansikte” har Koloni förlag givit ut I Imperialismens kölvatten: Sveriges roll i det imperialistiska systemet av Torkil Lauesen, dansk politisk aktivist och författare som tidigare skrivit flera böcker om antiimperialistisk teori och praktik.

Förbunden med imperialismen är ju också rasismen, som behandlas i ett flertal nya böcker. På Atlas förlag finner vi den nyutgivna antologin Antirasismer och antirasister i vilken 24 forskare skriver om motståndet mot olika former av rasism.
Likaledes ny är Tobias Hübinettes Svenska asiater: Antiasiatisk rasism och framväxten av en ny minoritet, utgiven på Verbal förlag.
Ett mer historiskt angreppssätt på rasbegreppet och identitetspolitikens ursprung i 1700-talets reaktionära höger finner vi i den brittiska journalisten Kenan Maliks bok Inte så svartvitt: en historia om ras från vit överhöghet till identitetspolitik, översatt av Johan Wollin och utgiven på Daidalos förlag.

Till slut måste vi uppmärksamma ett jätteprojekt i svenskspråkig filosofisk och idéhistorisk utgivning: Sven-Olov Wallensteins översättning av inte mindre än fyra volymer av Theodor W. Adorno – Beethoven – Musikens filosofi, Wagner – En essä, Berg – Den minsta övergångens mästare samt Den nya musikens filosofi, vilka samtliga publicerats 2024 på Bokförlaget Faethon. Till detta kan läggas att Adorno-intresserade redan förra året kunde glädjas åt nyutgåvan av klassikern Minima Moralia på Arkiv förlag, i översättning av Lars Bjurman och med en nyskriven inledning av Anders Ramsay.

Redaktionen

Upptäck mer från Nyhetskartan.se

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa