Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Var Michael Townley på Grandbiografen?

Ett tidigare okänt vittnesmål placerar den amerikansk- chilenske proffsmördaren Michael Townley inne på Grandbiografen samtidigt som Olof Palme. Townley hade tidigare dömts för mordet på Orlando Letelier som varit Chiles ambassadör i USA under Allendetiden. Han anses också ha varit inblandad i planer på att mörda Olof Palme under 70-talet. FOTO: Holger Ellgaard, Wikimedia Commons

ETT DRAMATISKT VITTNESMÅL FRÅN KVÄLLEN då Olof Palme mördades presenteras i nya numret av nättidningen Parabol. Det är den pensionerade överläkaren Odd Greitz, specialist inom barn- och ungdomspsykiatri, som berättar om sina iakttagelser inne på Grandbiografen. Intervjun är gjord av tidningens chefredaktör Kajsa Ekis Ekman.

Odd Greitz var med sin hustru på den sena föreställningen av den japanska filmen Ran. Den pågick fortfarande när Bröderna Mozart – som paret Palme bevistade – slutade. Vid en tidpunkt som bör ha varit när besökarna från Bröderna Mozart gav sig ut efter filmen reste sig en man plötsligt i salongen där Ran visades och gick ut.

Odd Greitz var i kontakt med Palmeutredningen om sina iakttagelser, men de visade inget intresse.

Det är olyckligt, inte minst av två skäl. Enligt Odd Greitz uppvisade mannen stora likheter med Michael Townley, en amerikansk-chilensk yrkesmördare som arbetade för Pinochetjuntan.

Militärregimen i Chile som tagit makten i den blodiga kuppen mot den socialistiske presidenten Salvador Allende var mycket fientligt inställd till Olof Palme. Det finns också bestämda uppgifter om att Townley för Chilejuntans räkning skulle ha varit involverad i planer på att mörda Palme under 70-talet. (Åtskilligt om Townley finns att läsa i min bok Konspiration Olof Palme, sid 264-273.)

Townley hade under 70-talet dömts för sin roll i mordet på Chiles tidigare ambassadör i USA, Orlando Letelier. Mordoffret hade varit en av juntans mest fräna kritiker. Han föll offer för en bilbomb.

En annan av Chilejuntans motståndare, Bernardo Leighton, och hans hustru hade utsatts för ett mordförsök i Rom. Båda skadades allvarligt. Dådet hade stora likheter med attacken mot Olof och Lisbeth Palme. Townley hade varit djupt inblandad i att organisera även detta attentat.

Värt att notera är också att Townley visserligen inte varit formellt anställd av CIA men att han haft nära kontakt med den amerikanska underrättelseorganisationen. Hans uppdragsgivare, militärregimen i Chile, hade också täta band med apartheidregimen i Sydafrika som även den var fientligt inställd till Palme.

Men det finns också en annan omständighet kring Odd Greitz berättelse som är värd att uppmärksamma. Den är känd för den som läst min nya bok Rättsskandalen Olof Palme. Det är att mannen som hastigt lämnade biosalongen där Ran visades tycks ha sina motsvarigheter i andra iakttagelser av män som agerat på liknande sätt. En man reste sig under föreställningen av filmen Amadeus och gick ut, även han vid en tidpunkt som kan ha sammanfallit med att Bröderna Mozart slutade. En besökare på Amadeus har också berättat att det hördes något som lät som en ljudsignal alldeles innan mannen reste sig. En liknande iakttagelse gjorde ett vittne på närbelägna Restaurang Strindberg: en ensam man som fick en ljudsignal reste sig hastigt och gick ut från restaurangen – även det vid en tidpunkt som kan ha sammanfallit med att Bröderna Mozart slutade.

I nya numret av Parabol har jag som vanligt en Palmekrönika. När jag skrev den hade jag inte läst intervjun med Odd Greitz, men även min text handlar faktiskt om Grandbiografen. Det jag tar upp är det anmärkningsvärda hemlighetsmakeriet kring mannen som satt bredvid Olof Palme under föreställningen.

Det nya numret av Parabol innehåller givetvis åtskillig annan läsning för den samhällsintresserade – om Ryssland/Ukraina och Israel/Palestina, men också om exempelvis David Bowie, ofrivillig barnlöshet och den nigerianska maffian.

Kommentarer är stängda.