Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Gåtan Miljöpartiet blir bara större

Läget i samhällsdebatten borde passa Miljöpartiet som hand i handske. Ändå sladdar partiet i opinionen.

Det finns en gåta i svensk politik som bara blivit större sedan valet. Varför går Miljöpartiet en sådan kräftgång? I senaste SCB-mätningen fick partiet 4,4 procent. Lite under valresultatet.

Okej, jag vet att det i den polariserade tid vi lever i är landets mest hatade parti. Det är bara att gå in på vilken högertråd som helst på nätet så haglar invektiven och föraktet mot Miljöpartiets språkrör, mot vindkraft, elcyklar, klimatanalyser och snart sagt allt som Miljöpartiet föreslagit under sina 40 år i politiken.

På miljöområdet verkar det också som att den nya regeringens enda ledstjärna är att göra tvärtemot vad “miljömupparna” vill.

De är ju så övertygade om att de har rätt, men förstår inte varför de inte lyckas övertyga andra om den saken

Minskad reduktionsplikt, sämre villkor för vindkraften, mer kärnkraft och otydlighet kring frågan om klimatmålen. Eller otydlighet och otydlighet förresten … det är väl egentligen ingen som tror att regeringen kommer leva upp till klimatmålen nu?

Hur som helst har klimatpolitiken varit en av de stora snackisarna sedan regeringsskiftet i höstas. Det har varit en svekdebatt. Många har varit missnöjda, och ja, tvärtemot vad som sägs i högerns flöden finns det fortfarande ett genuint miljöintresse bland befolkningen. Inte minst unga tar klimatfrågan på största allvar.

Ändå ökar inte stödet för Miljöpartiet.

Det är en gåta.

En förklaring kan vara att Socialdemokraterna säger att det är en av tre högprioriterade frågor, och de har varit mycket kritiska mot den nya politiken. Men de är ändå inte lika tydliga som Miljöpartiet.

En annan förklaring skulle kunna vara den långa, grundmurade inkompetens som partiet visat när det gäller att tala till bredare väljargrupper. Så har det i någon mening alltid varit. Problemet är lite det samma som det länge varit för Liberalerna. De är ju så övertygade om att de har rätt, men förstår inte varför de inte lyckas övertyga andra om den saken. Det som alla väl borde fatta av sig självt?

En tredje förklaring är att det är medierna som inte ser Miljöpartiet i det polariserade offentliga samtalet. Att de inte får komma till tals när SD, S, M och de andra ska ha sitt.

Men det är en rätt dålig förklaring. Medierna går oftast på tydlighet och söker ytterpositioner i debatterna. Och det handlar i dag oftare om den så kallade GAL-TAN-skalan än om de klassiska höger-vänsterskalan. Det borde passa Mp.

Oberoende av vilket måste partiet skärpa sig om inte samma osäkerhet om det ska klara riksdagsspärren ska återupprepas i valet 2022. Läget är perfekt. På alla sätt.

Så, vad är det som inte fungerar?

Inlägget Gåtan Miljöpartiet blir bara större dök först upp på Dagens Arena.

Kommentarer är stängda.