Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Valdeltagandet i Tunisien ser ut att bli lågt

TUNISIEN | Många vallokaler i Tunisien gapade tomma på lördagsförmiddagen. Ett stort antal partier har valt att bojkotta valet som har utlysts av landets president Kais Saied som sommaren 2021 fryste parlamentet, som i somras fick igenom en ny grundlag och som i höstas införde en ny vallag som kraftigt begränsar partiernas inflytande.

Valet äger rum på dagen tolv år efter att grönsakshandlaren Mohamed Bouazizi tände eld på sig själv i den protest som kom att utlösa en protestvåg runt om i arabvärlden. Många tunisier till är kritiska till dagens val då presidenten har tillskansat sig allt mer makt och håller på att föra tillbaka landet till en diktatur snart tolv efter att en massrörelse fick den tidigare diktatorn på flykt i januari 2011.

Nyhetsbyrån Reuters rapporterar att deras journalist under en tvåtimmarsperiod bara såg omkring 20 personer avlägga sin röst vid tre olika vallokaler. Monika Marks, professor i Mellanösternpolitik som har bevakat utvecklingen i landet i elva år, skriver på Twitter att människor hon möter i Tunis svarar ”vilket val?”, när hon frågar dem om dagens val.

Hon menar att svaret antingen beror på att många faktiskt inte känner till valet, eller att de mycket väl vet att det är val men ser dagen som en maskerad och att de ”hanterar det genom sarkasm”.

* Artikeln kommer att uppdateras

The post Valdeltagandet i Tunisien ser ut att bli lågt appeared first on Tidningen Global.

Kommentarer är stängda.