Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Twitter stänger ned internationellt expertråd: ”Musk vill bli av med kritiker”I gårkväll skulle Twitters Trust and Safety Council, där Civil Rights Defenders ingår som enda svenska organisation, ha möte för första gången sedan Elon Musk tog över. Men under natten meddelade Twitter via mejl att rådet läggs ned.

– Framtiden för Twitter som en trygg och säker plattform för alla är mer osäker än någonsin. Det är uppenbart att Twitter under Musks ledning vill göra sig av med kritiker. Nedläggningen av rådet innebär en allvarlig förtroendeskada för Twitter, i en tid när tilliten för de stora plattformarnas engagemang för yttrandefrihet och mänskliga rättigheter är viktigare än någonsin, säger Marcin de Kaminski, chef för säkerhet och innovation på Civil Rights Defender.

Twitters Trust and Safety Council är ett råd bestående av oberoende, rådgivande expertorganisationer från hela världen. Rådet har varit en del av Twitters arbete för att skapa en bättre och säkrare plattform med större respekt för mänskliga rättigheter. Marcin de Kaminski ingår som ende svensk i rådet.

Men sedan Elon Musk tillträdde som ägare och VD har Twitters arbete för att kvalitetssäkra plattformen och motverka hat och desinformation monterats ned eller lagts på is. Människorättsteamet har lagts ned, chefen för Trust and Safety har sparkats och bytts ut, och förra några timmar sedan upphävdes hela Trust and Safety Council.

Marcin de Kaminski oroas över hur det här ska påverka de människorättsaktivister som Civil Rights Defenders arbetar med, aktivister som är beroende av plattformen för sitt arbete.

– För människorättaktivister är Twitter inte bara en kul app, utan en hel infrastruktur. Särskilt i länder med begränsad oberoende media är Twitter en av få arenor där de kan utöva sin yttrandefrihet. Det innebär ett stort ansvar, ett ansvar som Elon Musks Twitter verkar avsäga sig helt.

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu

Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS

Kommentarer är stängda.