Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Stoppa pris- och hyreschocken

Visst finns det pengar, men i totalt fel fickor, och de blåbruna ser dessutom till att fylla på de rikas redan överfyllda fickor (Foto: Natalia Medina).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

Den snabbt fördjupade levnadskostnadskrisen har blivit den nya blåbruna regeringens första kris. Istället för kompensation för prischockerna manar regeringen hushållen att sänka innetemperaturen med en grad i en tid när allt fler tvingas välja mellan mat eller värme. Under 2022 har livsmedelspriserna stigit lika mycket som under 1980-talet, den tidsepok där livsmedelspriserna ökade som mest.

–Vi ser en mycket kraftig kostnadsökning för hushållen sedan förra årets beräkning. Främst är det livsmedel och el som ökar i våra beräkningar, maten med runt 20 procent och elen nästan med 100 procent, säger Kristina Difs som är handläggare på Konsumentverket i ett pressmeddelande den 24 november.
Inflationen slukar löner och pensioner. Prischocken har ätit upp åtta års reallöneökningar. ”När hyran och räkningarna är betalda har Yvonne (ensamstående pensionär) runt en tusenlapp kvar att leva för, med en vecka kvar till pension kanske 20 kronor kvar i plånboken. Pensionen räcker inte ens till det mest nödvändiga som mat och kläder” (Stockholms Stadsmisson i december).

Inflationen förutses öka till tvåsiffriga belopp innan årets slut.
Samtidigt med att el- och matpriserna skenar saktar hela samhällsekonomin in. Sedan oktober ökar varslen igen och nästa år börjar med stigande arbetslöshet.
Den blåbruna budgeten innehöll inga nya ersättningar till hushållen för kostnadsökningarna, och efter att budgeten presenterades har det utlovade elprisstödet devalverats till ett stöd som möjligen kan börja betalas ut i februari, trots vargavintern och att elpriserna under denna vecka kan nå nya rekordnivåer.

Men om det är dyrtid och en krisvinter för hushållen är det tvärtom goda tider för storbolag, banker och deras ägare, vilket också märks i att börsbubblan har blåsts upp.
I år har flera börsbolag och koncerner, däribland landets Icabutiker, slagit vinstrekord och enligt Dagens Industri den 7 december ”kommer de fyra storbankerna (Handelsbanken, Nordea, SEB och Swedbank) tillsammans att ha nästan 200 miljarder kronor i överskottskapital vid årsskiftet. Det bäddar för ett rejält guldregn över aktieägarna i vår”.
200 miljarder kronor är en större summa än kostnaden för landets grundskola inklusive förskoleklass och gymnasieskolan i år.
Enbart AB Volvo har i år gjort kvartalsvinster som skulle räcka till att anställa nästan 20 000 fler i välfärden.

Visst finns det pengar, men i totalt fel fickor.

Så visst finns det pengar, men i totalt fel fickor, och de blåbruna ser dessutom till att fylla på de rikas redan överfyllda fickor.
Som Offensiv tidigare har rapporterat om kommer höginkomsttagare, de som tjänar över 60 000 kronor i månaden, att få en skattesänkning på närmare 17 000 kronor nästa år.
I de blåbrunas Tidöavtal, som är en krigsförklaring mot flyktingar och förortens invånare, flaggas det dessutom för nya sänkningar av bolagsskatten och de kapitalskatter som ännu finns kvar.
Arbetarna och de sämst ställda ska inte betala för den kris som det kapitalistiska systemet och högerpolitiken bär ansvaret för.
Det räcker nu – stoppa pris- och hyreschocken!

Rättvisepartiet Socialisterna och Offensiv säger:
• Frys hyrorna och stoppa vräkningarna.
• Bort med moms på maten.
• Höj barnbidragen, pensioner, försörjningsstöd samt ersättningarna i socialförsäkringarna. Ett extra barnbidrag innan jul.
• LO:s bud på 4,4 procent är på tok för lågt. Nej till lönetak och arbetsgivarvänliga ”märken”. Ta fajten för reallönerna i avtalsrörelsen – förbered för strejk. Låt medlemmarna rösta om avtalet.
• Riv upp privatiseringarna och avregleringarna av elmarknaden. Återförstatliga elnätet. Avgiftsfri kollektivtrafik i offentlig regi utan vinstsyfte. Försvara hyresrätten – för en social bostadspolitik.
• Förstatliga bankerna, livsmedelsjättarna och andra storbolag – för en demokratisk planerad ekonomi för behov och i samklang med naturen.

Inlägget Stoppa pris- och hyreschocken dök först upp på .

Kommentarer är stängda.