Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Myten om kriminalisering

Det är hög tid att ladda i startgroparna för antirasister och feminister (Foto: Natalia Medina).

av Elin Gauffin // Artikel i Offensiv

Regeringen och Sverigedemokraterna har lagt ett tilläggsdirektiv till en statlig utredning mot hedersförtryck som startade förra året. Tillägget går ut på att oskuldskontroller, oskuldsintyg och oskuldsoperationer ska kriminaliseras. Frågan är om detta hjälper offer för hedersförtryck.

Kliniker som för 15 000 kronor opererar in en mödomshinna i hopp om att framkalla en blödning på bröllopsnatten är förstås ute efter att tjäna pengar på förtrycket av kvinnors kroppar. En myt om en mödomshinna (1 av 1 000 eller 2 000 kvinnor föds med en mödomshinna) är förträffligt för deras affärer.
När en konstgjord hinna opereras in upprätthålls myten, och den patriarkala makten av att ha kontroll över kvinnans sexualitet får näring. Å andra sidan kan operationen uppfattas som den enda utvägen för en kvinna som är under hård kontroll av en hedersförtryckande familj och avkrävs ett blodigt lakan.

Högerregeringen driver hårt tesen att kvinnoförtrycket är ett importerat problem. Den rasistiska politik den för kommer att pressa ut väldigt många människor till en tillvaro utan välfärd eller några rättigheter alls. Under sådana här villkor ökar alltid hedersförtryck.
Högerns kriminalisering är av en falsk natur, ett led i deras utpekande som kan göra att väldigt utsatta unga personer inte får vad de ser som sin hjälp.
Ett verkligt feministiskt bekämpande av hedersförtryck och oskuldhetsoperationer hade istället varit att ge asylsökande permanenta uppehållstillstånd, öka tillgången till tolkar och avgiftsfri vård, bygga ut ungdomsmottagningarna och förbättra villkoren för kvinnojourerna.
Just nu införs den nya läroplanen där sexualundervisningen i skolan får större genomslag, men det måste matchas med fler anställda på skolorna.

Högerns kriminalisering är av en falsk natur, ett led i deras utpekande som kan göra att väldigt utsatta unga personer inte får vad de ser som sin hjälp.

Det är ett mål för kvinnokampen att alla ska befrias från begränsande normer och att speciellt objektifieringen av kvinnors kroppar ska upphöra, vilket skulle få alla former av skönhetsoperationer att minska och kanske dö bort.
Men kriminalisering är inte alltid det som gynnar kampen; det kan få motsatt effekt. Med den här regeringen lär frågan komma tillbaka ett flertal gånger – räkna med försök till slöjförbud också. Det är hög tid att ladda i startgroparna för antirasister och feminister.

Inlägget Myten om kriminalisering dök först upp på .

Kommentarer är stängda.