Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Manifestation i Prag för att hedra minnet av den 16-åriga romska pojken som sköts ihjäl av polis i GreklandI Prag kommer ett minnesevenemang att hållas framför Greklands ambassad på fredag ​​för att hedra minnet av 16-åriga Roma Kostas Fragoulis, som sköts av en polis förra veckan och dog tisdagen den 13 december. Marco Cavali, ordförande för det romska politiska partiet Roma Luma, berättade detta till nyhetswebbplatsen Romea.cz.

– Vi, som romer från Tjeckien, ska tända ett ljus framför den grekiska ambassaden fredagen ​​den 16 december 2022. Vi vill uttrycka våra kondoleanser till familjen till sextonåriga romska pojekn, säger Marco Cavali och påminner om att ett liknande fall inträffade i juni 2021 i Teplice, när Stanislav Tomáš dog efter ett polisingripande. Vid den tiden uttryckte romer från hela världen sitt stöd för de tjeckiska romerna, menar Cavali.

– Vi kommer att träffas klockan 17.00 framför Greklands ambassad i Prag. Vi kommer att bli glada om folk ansluter sig till oss, säger Roma Lumas ordförande Marco Cavali.

Kostas Fragoulis, en 16-årig romsk ungdom som sköts av en polis under en jakt förra veckan, dog av sina skador under tisdagen. Enligt läkarna fördes han till sjukhus med en skottskada i huvudet. Fragoulis, som ska ha kört iväg från bensinstationen nära Thessaloniki utan att betala, sköts två gånger av en polis under jakten och skadades allvarligt. Den unge mannen kom till sjukhuset i kritiskt tillstånd och låg på intensivvårdsavdelningen efter operationen.

Polisens skjutning av den unga mannen utlöste protester i Grekland från den romska befolkningen, vars företrädare kritiserar staten för rasism. Hittills har minst en polis gripits och ärendet utreds av polisen. Till och med på tisdagen efter beskedet om dödsfallet hölls protestmöten i Thessaloniki eller Aten, där tusentals människor deltog, inte bara romer. Fler protester är planerade även i dag.

Kroppen av den döde unge mannen fördes i morse till den romska bosättningen Agia Sofia, där hundratals människor tog farväl av honom.

Källa: romea.cz

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu

Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS

Kommentarer är stängda.