Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

”Hyrorna måste ner – inte upp!”

Britta Brus (Foto: Vilgot Karlsson).

av Britta Brus // Artikel i Offensiv

Uppläst på prisprotesten i Göteborg den 10 december av Britta Brus, Nej till marknadshyra, Rättvisepartiet Socialisterna och Alla ska kunna bo kvar.

”Fastighetsägarnas krav på stora hyreshöjningar skakar landets hyresgäster, som redan drabbats hårt av skenande priser på mat, el, och så vidare. Nätverket ’Nej till marknadshyra – Ja till en social bostadspolitik’ vill samla till brett motstånd mot detta – nu får det vara nog. Vi bjuder därför organisationer och enskilda till gemensam och aktiv politisk kamp för lägre hyror och en ny bostadspolitik.
Första steget var ett digitalt stormöte den 24 november, sedan ytterligare ett den 1 december för att organisera oss inför de stora protester som äger rum över hela landet idag den 10 december.
Allas rätt till ett hem är grunden i bygget av ett tryggt samhälle. År 2021 stoppades marknadshyror i nyproduktion, lagstiftning om lägeshyra och förslag om Stockholmshyra. Nu kan vi förvänta oss att den nya regeringen, med stöd av Timbro med flera, återupptar attackerna mot hyresrätten som en boendeform för alla. Då måste vi organisera oss brett och göra motstånd.

De senaste femtio årens bostadspolitik har skapat bostadsbrist, trångboddhet, otrygghet och segregation. Hundratusentals hyresrätter har sålts ut. I storstäderna står över en miljon i kö för att få en hyreslägenhet.
Bostadsproduktionen störtdyker, och i Tidöavtalet och budgeten lyser åtgärder med sin frånvaro. Däremot blir det fortsatta skattesubventioner för villa- och bostadsrättsägare. Hyresgäster har lägre inkomst och en stor andel går till boende. De drabbas nu också värst av stigande matpriser, inflation och arbetslöshet.
Det finns ingen möjlighet att också klara av de stora hyreshöjningar som hyresbolagen kräver. Bostadsbolagen har gjort miljardvinster. Hyrorna måste ner – inte upp. Nu får det vara nog!”

Inlägget ”Hyrorna måste ner – inte upp!” dök först upp på .

Kommentarer är stängda.