Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Mohsen Shekari avrättad – fler ”riskerar samma öde”

IRAN | Mohsen Shekari avrättades i Iran på torsdagsmorgonen genom hängning. Han hade befunnits skyldig till att ha attackerat en medlem av regimens milis basij med en machete och för ”fiendskap mot gud” enligt iransk statsmedia, rapporterar BBC. Amnesty International fördömer avrättningen:

”Amnesty är förskräckt över dagens avrättning av Mohsen Shekari av iranska myndigheter mindre än tre veckor efter att ha dömt honom i en grovt orättvis bluffrättegång. Hans avrättning avslöjar omänskligheten i Irans så kallade rättssystem samtidigt som dussintals andra riskerar samma öde”, skriver människorättsorganisationen på Twitter och uppmanar det internationella samfundet att med kraft kräva av de iranska myndigheterna att ”omedelbart stoppa alla planerade avrättningar”.

Mohsen Shekari blev den förste demonstranten att avrättas sedan protesterna bröt ut i Iran i mitten av september. Men risken är överhängande att han inte blir den siste. Enligt Amnesty International riskerar åtminstone 28 personer, varav tre barn, att dömas till dödsstraff. Detta  ”eftersom de iranska myndigheterna använder dödsstraffet som ett verktyg för politisk repression”, skrev Amnesty International i förra veckan. ”Åtminstone sex personer har redan dömts till döden i bluffrättegångar”, skriver organisationen.

The post Mohsen Shekari avrättad – fler ”riskerar samma öde” appeared first on Tidningen Global.

Kommentarer är stängda.