Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Efter kuppförsöket: Peru har fått sin första kvinnliga president

Igår avsattes Perus president Pedro Castillo efter ett kuppförsök. Detta hände några timmar efter att presidenten hade försökt upplösa kongressen och sagt att han ville tillsätta en ”undantagsregering” kort innan skulle han ställas inför riksrätt.

PERU | I oktober anmälde riksåklagaren Pedro Castillo till kongressen för korruption. Castillo påstås ha lett en kriminell grupp som sysslat med regelvidriga upphandlingar och vänskapskorruption, skriver BBC.

Den dramatiska gårdagen satte punkt för Pedro Castillos 17 månader vid makten. Under denna tid har kongressen försökt avsätta Castillo tre gånger.

Perus första kvinnliga president

Castillos vicepresident, Dina Boluarte, svors snabbt in som ny president och blev därmed den första kvinnliga statschefen i Perus historia.Boluarte meddelade att hennes första åtgärd är att inleda en kamp mot korruptionen i de statliga institutionerna, skriver BBC.

Enligt statsvetaren Gonzalo Banda är utnämningen av Dina Boluarte till Perus första kvinnliga president en milstolpe för landet, men den kommer vid en traumatisk tidpunkt.

Men han tror att Boluarte, 60 år, har de rätta förutsättningarna för att ta över, trots att hon inte har någon större politisk erfarenhet. Det blir dock inte lätt om hon inte lyckas vinna stöd från de partier som kontrollerar kongressen, tror analytikern. Boluartes mandatperiod löper ut 2026.

Internationellt fördömande

Castillos kuppförsök har fördömts av kongressen, armen, polisen och ministrar i Peru. Utrikesminister César Landa uppmanade på Twitter också det internationella samfundet att hjälpa till med att återupprätta demokratin i landet.

Från internationellt håll har det också kommit fördömanden. Mexikos utrikesminister Marcelo Ebrard meddelade dessutom att toppmötet för Stillahavsalliansen − ett regionalt block som utgörs av Mexiko, Colombia, Peru och Chile − som skulle ha ägt rum den 14 december i Lima, kommer att skjutas upp.

Organisationen för amerikanska stater (OAS) kommer att hålla ett särskilt möte i Washington för att behandla händelserna i Peru.

* * *LÄS MERValet i Peru blev ett långfinger åt politikers korruptionRiksrättsprocess avsatte Perus presidentPerus nye president lovar förändring

The post Efter kuppförsöket: Peru har fått sin första kvinnliga president appeared first on Tidningen Global.

Kommentarer är stängda.