Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

”Världen behöver globala lösningar”

Bilden visar en del av de kongressdeltagare som närvarade på RS kongress 2022 (Foto: Natalia Medina).

Ukrainakriget, den revolutionära situationen i Iran, Kinas nollcovidpolitik, klimattoppmötet i Egypten, valet och den ekonomiska krisen var några av de aktuella frågor som diskuterades under Rättvisepartiet Socialisternas (RS) kongress den 3-4 december. Det valdes också en ny partistyrelse.

Det här året har varit väldigt dramatiskt. Det pågår ett nytt kallt krig mellan USA och Kina. Levnadskostnadskrisen gör människor oroliga över sin ekonomi. Fossilindustrin fortsätter att göra stora vinster under pågående klimatkris. Sverige och Finland går plötsligt med i Nato. Det är en oordningens era, som behöver globala, socialistiska svar. Det återspeglades i flera av inläggen och diskussionerna.
– En socialistisk värld är möjlig och nödvändig, sa Per Olsson.
– Kampen för socialism är avgörande, sa Robert Bielecki.
– Världen behöver globala lösningar, sa Per-Åke Westerlund.

Det finns ett stort missnöje med regeringens reaktionära politik som har lett till fortsatta prisökningar och fattigdom. Det missnöjet kommer att växa. Frågan är när missnöjet ska leda till masskamp.
Vi från Rättvisepartiet Socialisterna kommer att mobilisera till protester och motstånd överallt där vi kan, där nästa höjdpunkt blir de landsomfattande protesterna mot hyreshöjningar och prisökningarna den 10 december. Vi arrangerar flera av de lokala protesterna den dagen (läs mer på sid 3).
– Det är aldrig för tidigt att börja prata om strejk, sa också Boris Brännberg i ett inlägg om ungdomar och facklig kamp.

Kongressdokumentet som handlar om RS politiska perspektiv antogs av kongressen med vissa ändringar och tillägg. Även de två andra dokumenten blev antagna med några tillägg.
Vår internationella gäst Andy Moxley från ISA rapporterade om hur det går för ISA i olika länder (läs mer här). Även från Danmark hade vi deltagare på kongressen.
Kongressinsamlingen lyckades få in över 100 000 kronor, vilket ungefär motsvarar en månads tryck och distribution av Offensiv.
Kongressen diskuterade även partiets framtida uppgifter samt lärdomar från vår framgångsrika valkampanj, där vi behöll våra två mandat i Luleå,
– Valkampanjen krävde mycket – ännu mer än vad vi förväntade oss. Medlemmar runt om i landet, men också internationellt, gjorde uppoffringar för att hjälpa till. Vi syntes som ett alternativ till den passiva vänstern, med ett gediget program och kampanjer som vunnit segrar – det kommer vi fortsätta göra, sa Natalia Medina.
– Nu gäller det att vi tar energin och det momentum som denna kongress har gett oss tillbaka till våra regioner och fortsätter bygga partiet starkt inför den stormiga period vi har framför oss, sa Liv Shange Moyo.

Kongressen beslutade att byta namn på partiet, men vilket namn det blir kommer vi att besluta på en rikskonferens under våren i samband med att vår organisation och tidning fyller 50 år.
Under detta året har Offensiv också lanserat en app och börjat tryckas på lite tjockare papper, vilket är viktiga steg för att vidareutveckla vår tidning.
Efter kongressen samlades den nya partistyrelsen för att välja ett nytt verkställande utskott (VU). Arne Johansson, som har varit med sedan starten 1973, hade undanbett omval och Vilgot Karlsson valdes till ny ledamot i partiets VU.
Det var jättekul att träffa medlemmar från hela landet igen. Vi kommer självklart att fortsätta diskussionerna om allt detta på våra partiföreningsmöten, som alla är varmt välkomna till.

Unga medlemmar om kongressen: ”Det vi gör är viktigt”

Boris, skolelev från Luleå, tog tempen på vad andra unga medlemmar tyckte om Rättvisepartiet Socialisternas kongress.

Vilhelm.

Vilhelm, Stockholm, gymnasieelev:

Vad tyckte du om kongressen?
– Jag kände igen mycket från tidigare möten, diskussioner och tal med Rättvisepartiet Socialisterna, men kongressen är ett mycket bra tillfälle att diskutera allt politiskt med folk som tänker liknande.

Vad var roligast?
– Bäst var alla politiska diskussioner. Dessutom var den etiopiska maten supergod!

Vad tar du med dig från kongressen för egen del eller för din partiförening?
– Jag lärde mig att bättre kommunicera mina åsikter kring degrowth och hur en lägger mindre skuld på individen i samhällsfrågor.

Tyra.

Tyra, student:

Vad tyckte du om kongressen?
– Det var kul att bli inbjuden, det var verkligen intressanta diskussioner. Roligast var att träffa andra unga!

Vad tar du med dig från kongressen för egen del eller för din partiförening?
– Jag känner att jag nu vill bli mer engagerad, gå på möten och demonstrationer.
– Sånt här gör att man ser att det vi gör är viktigt, det är en helt annan sak än att bara få ett sms med information.

Boel.

Boel, Stockholm:

Vad tyckte du om kongressen?
– Jag tycker att det blev bra genomgång av våra politiska analyser, sammanfattat i kongressmaterialen. Kongressen visar på hur många saker vi måste diskutera, speciellt perspektiv för framtiden.

Vad var roligast?
– Roligast är att träffa olika personer från andra delar av landet/världen och de informella diskussionerna.

Vad tar du med dig från kongressen för egen del eller för din partiförening?
– Vi behöver skärpa oss när det kommer till sociala medier. Mycket annat visste jag redan, men min tro förstärktes på att vi måste kämpa ännu hårdare för att bygga partiet som behövs.

Inlägget ”Världen behöver globala lösningar” dök först upp på .

Kommentarer är stängda.