Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Reichsbürger: Rörelsen bakom det tyska kuppförsöket

Tysk polis grep på onsdagsmorgonen 25 personer som misstänks för tillhörighet till en ”inhemsk terrororganisation”, rapporterar DW. Målet för den högerextrema terrorgruppen ska ha varit att störta den tyska staten och inrätta en prins som som Tysklands ledare. De misstänkta har kopplingar till den så kallade Reichsbürger-rörelsen som inte erkänner den tyska demokratiska staten.

TYSKLAND | Razziorna som inleddes vid 6-tiden på onsdagsmorgonen riktades mot 130 egendomar i elva tyska delstater. 25 misstänkta personer greps, varav 24 är från Tyskland och en är från Ryssland, och det finns 27 ytterligare misstänkta personer, enligt DW.

Ingripandet var riktat mot ett nätverk som enligt Tysklands justitieminister Marco Buschmann har kända kopplingar till Reichsbürger-rörelsen. Justitieministern hänvisade i ett uttalande till landets federala åklagarmyndighet som meddelar att det finns en misstanke om att ”en väpnad attack mot konstitutionella organ planerades”.

Reichsbürger-rörelsen (reischsbürger betyder ungefär ”medborgare i riket”) erkänner inte den tyska stat som bildades efter andra världskriget. Medlemmarna hävdar att dagens Tyskland i praktiken fortfarande är ockuperat av västmakterna USA, Storbritannien och Frankrike och de hävdar att det tyska imperiets gränser från 1937 fortfarande existerar, rapporterar DW.

Reichsbürger-rörelsens medlemmar finns framför allt i förbundslanden (delstater) Brandenburg, Mecklenburg-Vorpommern och Bayern, och det uppskattas finnas omkring 21 000 medlemmar runt om i landet, majoriteten är män. Bland medlemmarna är antisemitism och nazistisk ideologi, liksom högerpopulism vanligt.

Högerextremism ”största hotet” mot tysk demokrati

Många är beväpnade och polis uppskattar att det finns en beredvillighet att ta till ”allvarligt våld”. Ytterligare ett orosmoment har varit är att många medlemmar är tidigare soldater och som därför har fått militär träning. Enligt DW sköts en polis ihjäl 2016 av en Reichsbürger-medlem i samband med att polisen skulle beslagta hans vapenarsenal om 30 skjutvapen, och 2021 fanns flera medlemmar med bland de demonstranter som stormade trapporna till riksdagshuset i Berlin under protester mot landets covid-19-restriktioner.

Åklagare har pekat ut två personer som ledargestalter som endast identifieras som Heinrich XIII P R och Ruediger v P, där den senare har varit fallskärmsjägare och den förra är en prins som också var den person som gruppen ville inrätta som ny tysk ledare, rapporterar DW. En soldat som fortfarande har varit i tjänst, liksom flera reservister finns också bland de misstänkta. Det som utlöste den stora razzian var en utredning av en annan Reischsbürger-grupp som ska ha planerat att kidnappa landet hälsominister, Karl Lauterbach.

I våras förklarade den tyska inrikesminister Nancy Faeser att högerextremism utgör det största hotet mot Tysklands demokrati, och i maj publicerades en rapport om högerextremism inom tysk säkerhets- och underrättelsetjänst. Av 860 misstänkta fall i Tysklands säkerhetstjänster på federal- och förbundslandsnivå under perioden juli 2018 till juni 2021 hittades 327 fall av konkreta bevis på högerextremism.

I ett uttalande säger Nancy Faeser att onsdagens gripanden visar vilket hot Reichsbürger-rörelsen utgör:

– Utredningarna ger en glimt av det bottenlösa djupet av terrorhot från Reichsbürger-scenen. Vi vet hur vi försvarar oss med all vår kraft mot vår demokratis fienden, säger hon i uttalandet, rapporterar DW.

* * *LÄS MERHögerextremism fortsatt ”största hotet” mot tysk demokrati

The post Reichsbürger: Rörelsen bakom det tyska kuppförsöket appeared first on Tidningen Global.

Kommentarer är stängda.