Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Lärarnas hårda kritik mot regeringen – vägrar ange elever

Det av många hårt kritiserade Tidöavtalet kan tvinga lärare att ange sina elever om de vistas i Sverige utan tillstånd. Något som rört upp starka känslor i landets skolor. Flera lärare menar att de inte kommer att följa den blåbruna regeringens lagförslag.

– Lärares arbete bygger på förtroendefulla relationer med elever och vårdnadshavare och uppdraget är att undervisa, inte att utföra polisens uppgifter, säger David Lifmark som sitter i Lärarnas yrkesetiska råd till Arbetaren.

Han och många andra inom skolvärlden ratar därför regeringens lagförslag.

Bland annat menar Maria Refors-Legge, som är doktor i utbildningsrätt, att en sådan lag skulle strida mot FN:s barnkonvention, något tidningen Läraren var först med att rapportera om.

Inom i stort sett hela lärarkåren har förslaget, som ska utredas innan det eventuellt klubbas igenom, kritiserats hårt och en överväldigande majoritet av Lärarförbundets medlemmar har sagt att de kommer att vägra följa en sådan lag.

– Egentligen är det mycket enkelt ur en lärares perspektiv. Vårt uppdrag är att undervisa och vi har ansvar för elevernas trygghet. Regeringen kommer att hamna i konflikt med en stor majoritet av Sveriges lärare om lagen går igenom, säger David Lifmark.

Statsminister Ulf Kristersson och den blåbruna regeringen vill tvinga lärare att ange sina elever till polisen om de saknar uppehållstillstånd. Foto: Jonas Ekströmer/TT

I Sverige har alla barn enligt nuvarande lagstiftning rätt till utbildning oavsett om de har uppehållstillstånd eller inte. 

Men den nya blåbruna regeringen vill alltså ändra detta genom att, som det står i avtalet mellan Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna, ”Kommuner och myndigheter ska vara skyldiga att informera Migrationsverket och Polismyndigheten när de kommer i kontakt med personer som vistas i Sverige utan tillstånd”.

Det här har även fått Lärarförbundet att reagera.

– Regeringens förslag är inte förenligt med vare sig vår yrkesetik, vårt uppdrag eller med Barnkonventionen, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand till Arbetaren.

Johanna Jaara Åstrand vill att regeringen skrotar frågan om att lärare ska tvingas ange elever. Foto: Lärarförbundet/Pressbild

Hon, och många av förbundets medlemmar, menar att informationsplikten allvarligt skulle undergräva lärarnas uppdrag och förtroende. Enligt en undersökning från tidningen Läraren svarar nio av tio tillfrågade lärare att de inte kommer att följa lagen om den klubbas igenom.

– Vi har barn och elevers bästa för ögonen. Dit hör inte att ange barn, säger Johanna Jaara Åstrand.

När utredningen väntas vara klar är ännu okänt. Men Johanna Jaara Åstrand menar, precis som många, att lagförslaget är förkastligt.

– I mina ögon kan de rensa bort den här frågan, säger hon.

Många lärare har dessutom flaggat för att det rent praktiskt skulle vara svårt att bedriva undervisningsarbete under en sådan lag. Det här eftersom utvisningshotade elever skulle känna en rädsla i klassrummet och förtroendet för läraren skulle därför skadas.

Inrikes#84/2022

SD vill stoppa bidrag till Tidökritiker


26 October, 2022

Kommentar#83/2022

Sverigedemokraternas önskelista


26 October, 2022

Inrikes#87/2022

Klimatbudgeten sågas: “Sverige skämmer ut sig”


8 November, 2022

Kommentarer är stängda.