Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Järnvägsarbetarna förrådda av Biden och ”the Squad”

Alla utom en i ”the Squad”, medlemmar i DSA som kallar sig för socialister, har sålt ut arbetarna med sitt stöd till strejkförbud. Skamligt – bara förnamnet (Foto: Wikimedia Commons).

av Kshama Sawant, Socialist Alternative (ISA:s sympatisörer i USA) // Artikel i Offensiv

I förra veckan, på Bidenadministationen begäran, beslutade kongressen att förbjuda den strejk som USA:s järnvägsarbetare skulle inleda den 9 december.
Beslutet innebär att järnvägsarbetarna påtvingas ett avtal som de är emot. Med strejkförbudet ställde sig inte bara Bidenadministrationen, utan även ”the Squad” (den grupp av kongressledamöter som säger sig vara demokratiska socialister och utgöra det demokratiska partiets vänster) på järnvägsbolagens sida.
En socialist kan inte vara strejkbrytare, och efter detta kan inte ”the Squad” längre vara medlemmar i Democratic Socialists of America (DSA). Om de inte utesluts kommer deras svek mot järnvägsarbetarnas också att bli DSA:s svek.

När Alexandria Ocasio-Cortez (AOC) och andra medlemmar av ”the Squad” först valdes var det under etiketten ”demokratiska socialister”, med löftet om att kämpa för sjukvård för alla (Medicare for All), en federal minimilön på 15 dollar i timmen och att aldrig svika arbetarkampen.
Men efter att Bidenadministrationen tillträdde och Demokraterna hade fått makten i kongressen (representanthuset och senaten) togs inga initiativ till att tvinga fram en omröstning om allmän sjukvård, och de har vägrat att driva kampen för en minimilön på 15 dollar.
Och efter att alla utom en av ”the Squads” medlemmar röstat för ett strejkförbud har man också övergett sitt tredje löfte. Istället för att stödja järnvägsarbetarnas kamp mot omänskliga arbetsvillkor har man ställt sig på järnvägsbolagens sida. Detta är ett oerhört svek mot arbetarklassen.

Åratal av förhandlingar mellan 12 fackliga organisationer som representerar 115 000 järnvägsarbetare och den handfull företag som kontrollerar 90 procent av godstågstrafiken (liksom en stor del av passagerartrafiken) har nu stoppats av Biden – som beskriver sig själv som ”arbetarvänlig” – tillsammans med ”vänstern” i presidentens parti Demokraterna.
”The Squad” och andra så kallade progressiva Demokrater försökte rädda ansiktet genom att rösta för ett lagförslag som utöver strejkförbudet också lade till järnvägsarbetarnas viktigaste krav på betald sjukledighet. Men det var en manövrer som inte någon låter sig luras av, eftersom det stod helt klart att förslaget till sjukledighet skulle röstas ned i senaten, vilket det också gjordes dagen efter.
Medlemmarna i de fyra stora järnvägsfacken har alla i omröstningar förkastat det avtal som nu har införs efter att de stoppats från att strejka, vilket är en demokratisk rättighet.

Den enorma press som järnvägsarbetarna utsätts för efter åratal av personalnedskärningar är välkänd. Ändå hävdade president Biden i ett svårslaget rekord av hyckleri att beslutet om strejkförbud syftar till att att skydda USA:s arbetare från de skador som strejken påstods skulle orsaka.
Trots att detaljhandelns hyllor redan är fyllda inför julen har Demokraterna försökt göra gällande att en järnvägsstrejk skulle att ha varit ett övergrepp mot andra arbetarnas rätt till välbehövd julledighet. Men denna logik är helt bakvänd. En seger för järnvägsarbetarna skulle ha varit en seger för alla arbetare i USA.
Efter kongressens strejkförbud skrev en pensionerad järnvägsarbetare och facklig kämpe följande:
”Kampen handlar inte bara om pengar. Det handlar om livskvalitet. Media försöker inbilla er att en löneförhöjning på 25 procent de kommande fem åren är mycket. Men så är det inte alls mot bakgrund av att priserna (inflationen) stiger med en årstakt på 8-10 procent. Det är inte ens att gå jämnt ut.
Men den större frågan är livskvalitet. Godstransporter på räls är en verksamhet som pågår dygnet runt, året runt. Nästan alla järnvägsarbetare har jour och kan med endast två timmars varsel och ibland mindre beordras ur i tjänst.
Det är inte ovanligt att anställda vid vissa järnvägar arbetar tre eller fler veckor utan någon riktig ledighet från jobbet förutom de federalt föreskrivna viloperioderna mellan skiften (varav det mesta är tid för att sova). Nu är det nog. Det gäller vår livskvalitet.”
Det är i ljuset av detta som man ska se det avtal som Bidenadministrationen har fått till stånd och vars enda förbättring är en enda betald dag för ledighet och återhämtning, men som villkoras av det absurda villkoret: att den lediga dagen måste vara en tisdag, onsdag eller torsdag och måste planeras 30 dagar i förväg.

En socialist kan inte vara strejkbrytare.

När det stod klart att kongressen skulle fatta beslut om strejkförbud försökte Bernie Sanders hitta en procedur som kunde mildra arbetarnas nederlag. Hans lösning var att inkludera ett ändringsförslag som gav arbetarna sju dagars ersättning vid sjukdom, vilket var lite mindre än hälften av vad järnvägsarbetarna krävt.
Bernie Sanders lovade att utan detta tillägg skulle han inte rösta för det avtal som Bidenadministrationen hade upphöjt till lag, och när hans tillägg avvisades röstade Sanders också nej.
Det är ytterst skamligt att Alexandria Ocasio-Cortez och nästan alla medlemmar i ”the Squad” inte gjorde som Bernie Sanders, utan istället röstade för att krossa strejken.
Den 30 november antog Democratic Socialists of America’s (DSA) ett uttalande till stöd för järnvägsarbetarna som bland annat innehöll denna mening:
”Varje kongressledamot som röstar ja till det preliminära avtalet ställer sig på miljardärernas sida och påtvingar på järnvägsarbetarna ett avtal som inte tar upp deras huvudkrav på betald sjukledighet.”

En socialist kan inte vara strejkbrytare. Detta måste bli slutet på varje påstående från DSA:s ledning om att ”the Squad” är socialistisk. Sveket mot järnvägsarbetarna bör leda till att de utesluts. Om detta inte sker blir ”the Squads” förräderi mot arbetarklassen också DSA:s förräderi.
Uppgiften att bygga upp ett vänster- och arbetarklassalternativ till de båda kapitalistiska partierna – Demokraterna och Republikanerna – aldrig varit mer brådskande och nödvändig än idag.

Inlägget Järnvägsarbetarna förrådda av Biden och ”the Squad” dök först upp på .

Kommentarer är stängda.