Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Elprisstöd till rika och avreglerad marknad skapar extrem orättvisa

Avregleringarna har lett till högre priser då elbolagen jagar vinster (Foto: Creative Commons).

av Offensiv

Medan miljardärer i södra Sverige kommer att kunna kvittera ut hundratusentals kronor i elprisstöd får hushåll och småföretag i norr noll kronor. Orättvisorna i regeringens elprisstöd kan knappast bli tydligare.

Tidningen Expressen har gjort en kartläggning av några av storförbrukarna av el i södra Sverige. Förre Scaniadirektören Leif Östling, mest känd för sitt uttalande ”Vad fan får jag för pengarna?”, får tiotusentals kronor för sitt 251 kvadratmeter stora fritidshus i Nacka kommun.
Fastighetsmagnaten Krister Johansson har ett stenslott. Då krävs det mycket el, närmare bestämt 230 000 KWh. Det kommer att ge 100 000 kronor i elprisstöd.
Stora belopp går till människor som verkligen inte behöver stödet och som istället borde dra ned på sin elanvändning. Samtidigt står det nu klart att de hushåll och småföretag som verkligen behöver stöden inte kommer att få dem förrän tidigast i februari.

Stödets utformning bygger på elpriserna förra vintern. Då låg priserna i norra Sverige på ganska normala nivåer. Men så är det inte just nu. Under andra halvan av november har priserna stigit till flera kronor per KWh. Som mest har elen kostat mer än fem kronor per KWh. Det är möjligt att priserna sjunker igen om några veckor, men troligen kommer priserna, även i norr, att bli de högsta vi har sett i modern tid.
Att norra Sverige inte omfattas av stödet är en extrem orättvisa. Nu krävs det högljudda protester för att pressa regeringen för att den ska ge stöd även till norra Sverige.

Elpriset måste sättas utifrån kostnaden för att producera elen.

Problemet i grunden är avregleringen av elmarknaden. Förra året producerades det 165 TWh el i Sverige. Användningen var 140 TWh, det vill säga att det fanns ett stort överskott. Troligen blir årets överskott ännu större.
Kostnaden för att producera elen är mycket låg. Exempelvis kostar det 25 till 35 öre per KWh att producera vindkraft. Att priset kan bli mångdubbelt högre är ett direkt resultat av att elen handlas på en marknad där priserna sätts av den produktion som är dyrast. Detta gör att energibolagen kommer att göra enorma vinster, samtidigt som hushåll och småföretag får ta den ekonomiska smällen.

Både den nuvarande regeringen och Socialdemokraterna står till hundra procent bakom detta orättvisa system. Så länge den avreglerade elmarknaden består kan man vara säker på en sak: Ingenting kommer att vara säkert när det gäller elpriser och tillgången på el.
Det som skulle behövas nu är en snabb utbetalning av stöd till hushåll och småföretag i hela landet baserat på behov, snarare än bara vilken elförbrukning man har. Avregleringen av elmarknaden måste rivas upp. Elpriset måste sättas utifrån kostnaden för att producera elen.
Det behövs stora satsningar på att få bättre hushållning med el. Till exempel stöd för att byta ut direktverkande el och för att minska energiförbrukningen i hyreshus.

Inlägget Elprisstöd till rika och avreglerad marknad skapar extrem orättvisa dök först upp på .

Kommentarer är stängda.