Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

På gång i hela landet

Här kan du hitta intressanta evenemang i hela landet, från norr till söder. Kalendariet görs i samarbete med Omställningsbyråns Abigail Sykes.

Norrland

Fredag 30 december

Fira nyår med yogaUMEÅ. Ära ett avslut och fira en ny början med mjuk yoga, shaking, breathwork och en tarotläggning.Tid: 18.00–20.30Plats: Love yoga Umeå, Sveagatan 6, UmeåKostnad: 400 krAnmälan: loveyogaumea.as.me/nyarsyogaInfo: facebook.com/events/1050904472977787

Söndag 22 januari 2023

Lär dig baka surdegsbrödVINDELN. Under denna kurs lär du dig att baka bröd, frallor och pizza av surdeg samt att göra egen deg.Tid: 10.00–16.00Plats: Granö gårdsbageri, Blå vägen 130, Granö, VindelnKostnad: 1 150 krAnmälan: Senast 18 januari till 070-28 20 751 eller onlineInfo: sv.se/avdelningar/sv-vasterbotten/kurser/lar-dig-baka-surdegsbrod-70553

Trött på att baka vanligt vitt bröd? Lär dig surdegsbak på en kurs i Vindeln. Foto: Anders Wiklund/TT

Tisdag 31 januari 2023

Odla mat för hela åretARNÄSVALL. Lena Nyholm från Lenas odlingar föreläser och ger tips på grönsaker som är anpassade för klimatet i norr. Hon går även igenom planering, odling, skörd, sortval och metoder.Tid: 18.30–20.00Plats: Församlingshemmet, Prästbordet 100, ArnäsvallKostnad: 50 kr inklusive förtäringInfo: studieframjandet.se/vasternorrlands-lan/gustav-arrangemang/kalenderhandelser/2023/januari/odla-mat-for-hela-aret

Svealand

Onsdag 18 januari 2023

Konsten att odla som skogenVÄSTERÅS. Skogsträdgårdsprofilen Philipp Weiss, civilingenjör och diplomerad permakulturdesigner, berättar vad vi kan lära oss av naturen för att producera bättre mat med mindre arbete, samtidigt som vi gör en aktiv insats för både klimatet och den biologiska mångfalden.Tid: 18.30–21.00Plats: Stadsbiblioteket, Biskopsgatan 2, VästeråsKostnad: 80 kr inklusive kaffeInfo: studieframjandet.se/vastmanlands-lan/gustav-arrangemang/kalenderhandelser/2023/januari/konsten-att-odla-som-skogen

21–22 januari 2023

Sticka samiska vantarSTOCKHOLM. Lär dig att sticka finvantar från Jokkmokksområdet och lulesamisk tradition, ”Mässofáhtsa”. Praktisk kunskap kompletteras med berättelser kring områdets tradition och handels- och kontaktvägar, samt enskilda slöjdare. Förkunskaper som krävs är slätstickning samt resårstickning med räta och aviga maskor.Tid: 10.00–16.00Plats: Kvarterslokalen i kvarteret Välmågan, Warfvinges väg 11, StockholmKostnad: Från 1 500 kr för medlemmarAnmälan och info: Senast 11 januari på hemslojden.org/activity/helgkurs-sticka-samiska-vantar

Våtmarkerna är viktiga för ekosystemen, som den här i Orlångens naturreservat i Huddinge. Foto: Robin Haldert/TT

Torsdag 2 februari 2023

Våtmarkers betydelse för ekosystemenÖREBRO. Internationella våtmarksdagen uppmärksammas med ett föredrag om hur Naturskyddsföreningen och andra jobbar tillsammans med naturens återhämtningsförmåga och hur naturen själv är lösningen på klimat- och ekosystemkriser.Tid: 18.00–20.00Plats: Föreningarnas hus, Slottsgatan 13A, ÖrebroInfo: naturskyddsforeningen.se/engagera-dig/kalender/forelasning-om-vatmarker-och-deras-betydelse-for-vart-ekosystem-orebro-2023-02-02

Götaland

<br>Lördag 10 december

LjusmanifestationVÄNERSBORG. En del av Naturskyddsföreningens årliga ljusmanifestation till stöd för dem som riskerar eller har mist livet för att skydda naturen.Tid: 16.00–18.00Plats: centrala Vänersborg, mer info kommerInfo: bit.ly/ljusförliv

Lördag 14 januari 2023

Ekologisk frukostVÄXJÖ. Ät en gratis ekologisk frukost och samtala om betydelsen av att handla ekologiskt både för människor och miljö.Tid: 10.00Plats: Kvarterslokalen Slånbäret, Lillestadsvägen 77, VäxjöAnmälan: Senast 10 januari till Lotta Svensson, tessla22@hotmail.com, eller Eva S-Malmberg, 0730-846045.Info: naturskyddsforeningen.se/engagera-dig/kalender/ekologisk-frukost-pa-slanbaret-vaxjo-2023-01-14/

Lyxa till det med en helt ekologisk frukost. Foto: Janerik Henriksson/TT

Måndag 16 januari 2023

Visionsworkshoppar om framtidenHELSINGBORG. Fem träffar där du lär dig permakulturens designverktyg för att härma naturen, och testar hur de kan användas för att skapa ett hållbart samhälle tillsammans med andra. Cirkelledare är Johanna Willysson, certifierad permakulturdesigner.Tid: 18.30–20.15Plats: Sensus, Billeplatsen 1, HelsingborgKostnad: 750 krAnmälan och info: sensus.se/kurser-och-evenemang/visionerande-workshops-for-var-hallbara-framtid-153333

<br>Hela landet

Torsdag 8 december

VälbefinnandeekonomiONLINE. Nätverket Wellbeing Economy Alliance (WeAll, Alliansen för välbefinnandeekonomi) håller på att få en svensk hub (nav) tack vare organisationen Scenario 2030. WeAlls mål är en global ekonomi som ger välbefinnande till människor och planet. Alla är välkomna på denna träff för att utforma hubben tillsammans.Tid: 18.00–19.30Plats: ZoomAnmälan och info: bit.ly/hubekonomi eller ana@weall.org

Onsdag 14 december

Hållbarhet i det lilla företagetONLINE. Möt företagare och organisationer inom kulturella och kreativa näringar, som jobbar aktivt med ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet i praktiken. Denna gång är gästerna filmproducenten och hållbarhetsinspiratören Ronny Fritsche från Avokadofilm samt Etta Säfve och Jona Elfdal, konstnärer och permakulturlärare som driver plattformen Gylleboverket.Tid: 9.00–10.00Plats: ZoomAnmälan och info: omstallningskultur.se/kalendarium

Längre fram

27 februari – 1 december 2023

Ekohushåll i teori och praktikVÄDDÖ. En distanskurs  med åtta helgträffar för dig som vill möta dagens utmaningar genom att gå från konsument till producent. Fokus ligger på regenerativ småskalig odling, men det handlar också om vilda växter, regenerativ mat, matförädling och hantverk.Plats: Distans samt Väddö folkhögskola, Grisslehamnsvägen 28, Väddö, NorrtäljeKostnad: 2 600 kronor i avgift plus kost och logiInfo och anmälan: Senast 20 november på vaddo.fhsk.se/kurser/ekohushall

Inlägget På gång i hela landet dök först upp på Landets Fria.

Kommentarer är stängda.