Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Starbucks bryter mot arbetsrätten enligt myndighet

Företaget Starbucks har brutit mot amerikansk lag när det vägrade att erkänna fackliga representanter vid ett kafé i Seattle, USA och när det hämnades mot fackliga aktivister vid ett kafé i Long Island. Det sade landets oberoende myndighet the National Labor Relations Board (NLRB) i förra veckan.

USA | Starbucksanställda vid ett kafé i Seattle röstade i april för att ansluta sig fackligt i en omröstning som NLRB bekräftade i maj. Trots att NLRB, som ser till att landet arbetsrätt upprätthålls och överser fackliga val, anser att valet har gått rätt till har Starbucks ifrågasatt den fackliga omröstningen sedan i somras, utan att lägga fram ny bevisning, rapporterar The Hill.

Nu har NLRB beordrat Starbucks att erkänna facket och att förhandla med dess representanter och Starbucks har tre veckor på sig att bekräfta att man har genomfört detta.

Starbucks stäms för brott mot arbetsrätten

I förra veckan stämde NLRB också Starbucks för att ha avskedat den fackliga organisatören Joselyn Chuquillanqui från ett kafé i Long Island samt för att företaget hämnades mot fackliga anställda genom att dra in på möjligheten till befordran eller de anställdas arbetstid bland annat, rapporterar Courthouse News.

Det är en av hundratals anklagelser som NLRB har riktat mot Starbucks sedan anställda vid kaféer i en facklig mobiliseringvåg röstade för att ansluta sig fackligt. Enligt Starbucks Workers United har anställda vid mer än 250 kaféer landet runt röstat ja till att ansluta sig fackligt.

Facklig mobiliseringsvåg på Starbucks

Detta på bara drygt ett år – det var i november 2021 som ett kafé i Buffalo blev det första Starbuckskaféet att rösta ja till facklig anslutning. Redan när det första kaféets anställda anmälde att de vill ha en facklig omröstning började Starbucks att bedriva ett intensivt antifackligt arbete, som har följt varje facklig omröstning på företaget.

Det antifackliga arbetet har dels gått ut på att försöka förhindra att anställda röstar ja till facket genom desinformation, trakasserier och hot, dels genom att företaget har försökt att få fackliga omröstningar underkända av NLRB.

– Vi förtjänar rätten att organisera oss fackligt på våra arbetsplatser och att ha trygga arbetsvillkor utan att hantera rädsla och hämnd. Jag är glad över att NLRB har kunnat lämna in denna stämningsansökan och att det här tas till domstol för vi behöver sända ett budskap att Starbucks inte kan fortsätta med sitt antifackliga arbete. Det bevisar att det de gjorde mot mig faktiskt hände och att Starbucks inte bara kan sudda ut det bara för att de vill det, säger Joselyn Chuquillanqui i ett pressmeddelande från Starbucks Workers United.

* * *LÄS MERStarbucksanställda vill bilda fack i USAFacklig seger för Starbucksanställda   Facklig våg på Starbucks efter seger i Buffalo

The post Starbucks bryter mot arbetsrätten enligt myndighet appeared first on Tidningen Global.

Kommentarer är stängda.